Data: 2013-04-17 15:16:11
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iza wrote:
>
> Dziękuję Krys,
Z małej:-)
> właśnie takiego poprowadzenia "za rękę" potrzebowałam :).
> Mąkę zakupiłam z Melvitu, według Twojej receptury rozpoczęłam robienie
> zakwasu i już nasunęło mi się pytanie: czy słoik z mąką i wodą odstawić w
> ciepłe/ chłodne/ ciemne/ słoneczne miejsce? Ja ustawiłam na słonecznym
> parapecie ale mogę przestawić w opisany przez Ciebie "kąt" czyt. np. blat
> kuchenny.
Ja zakwas trzymałam normalnie w kuchennej szafce. Nie wiem, jak może
zareagować na słoneczny parapet.
Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|