Data: 2013-04-17 15:30:02
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 17 Apr 2013 15:16:11 +0200, krys wrote:
> Iza wrote:
>
>>
>> Dziękuję Krys,
>
> Z małej:-)
>> właśnie takiego poprowadzenia "za rękę" potrzebowałam :).
>> Mąkę zakupiłam z Melvitu, według Twojej receptury rozpoczęłam robienie
>> zakwasu i już nasunęło mi się pytanie: czy słoik z mąką i wodą odstawić w
>> ciepłe/ chłodne/ ciemne/ słoneczne miejsce? Ja ustawiłam na słonecznym
>> parapecie ale mogę przestawić w opisany przez Ciebie "kąt" czyt. np. blat
>> kuchenny.
>
> Ja zakwas trzymałam normalnie w kuchennej szafce. Nie wiem, jak może
> zareagować na słoneczny parapet.
> Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
Ja startowałem zkwas ze zwykłej 720 - czy to coś nie tak?
Chleb i zakwas wychodzi ok.
|