Data: 2013-04-17 14:11:01
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: "Iza" <i...@u...to.o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516e524e$0$26684$6...@n...neostrad
a.pl...
Na poczatek potrzebujesz: słoik 0,9l, mąkę żytnia RAZOWĄ (może być Melvit,
albo Gdańskie Młyny)
10 łyżek mąki wsypujesz do słoika, wlewasz letnią wodę (ja leję
prosto z kranu, mogę sobie na to pozwolić) tyle, żeby miało konsystencję
śmietany. Przykrywasz płócienkiem, zabezpieczasz recepturką (owocówki),
odstawiasz w kąt, raz dziennie przemieszasz drewnianą łychą. Jak zacznie
kwaśno pachnieć i pokażą się bąbelki - dokarmiasz, czyli dosypujesz raz
dziennie łyżkę, dwie mąki, dodajesz wodę, żeby konsystencję zachować. Na
końcu w słoiku powinno być 20 łyżek mąki.
Zakwas powinien być zdatny do użycia w przeciągu 5 dni. Ma kwaśno
chlebowo pachnieć i mają być bąbelki.
Dziękuję Krys, właśnie takiego poprowadzenia "za rękę" potrzebowałam :).
Mąkę zakupiłam z Melvitu, według Twojej receptury rozpoczęłam robienie
zakwasu i już nasunęło mi się pytanie: czy słoik z mąką i wodą odstawić w
ciepłe/ chłodne/ ciemne/ słoneczne miejsce? Ja ustawiłam na słonecznym
parapecie ale mogę przestawić w opisany przez Ciebie "kąt" czyt. np. blat
kuchenny.
Iza
|