Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak upiec domowy chleb? Re: jak upiec domowy chleb?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak upiec domowy chleb?

« poprzedni post następny post »
Data: 2013-04-17 09:42:05
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Iza wrote:

> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.

Na poczatek potrzebujesz: słoik 0,9l, mąkę żytnia RAZOWĄ (może być Melvit,
albo Gdańskie Młyny)

10 łyżek mąki wsypujesz do słoika, wlewasz letnią wodę (ja leję
prosto z kranu, mogę sobie na to pozwolić) tyle, żeby miało konsystencję
śmietany. Przykrywasz płócienkiem, zabezpieczasz recepturką (owocówki),
odstawiasz w kąt, raz dziennie przemieszasz drewnianą łychą. Jak zacznie
kwaśno pachnieć i pokażą się bąbelki - dokarmiasz, czyli dosypujesz raz
dziennie łyżkę, dwie mąki, dodajesz wodę, żeby konsystencję zachować. Na
końcu w słoiku powinno być 20 łyżek mąki.
Zakwas powinien być zdatny do użycia w przeciągu 5 dni. Ma kwaśno
chlebowo pachnieć i mają być bąbelki.

To tyle na pierwszy rzut.

Proporcja jest na 3 blachy 40X12cm obrys góry i 7,5 cm wysokość. Jak
chcesz inną, policz objętość i przelicz proporcje.
Blacha do chleba na dłuższą metę ocynowana (!), albo czarna, jak
lubisz przypieczone skórki.

Jak zakwas wyjdzie, potrzebujesz:

Wieczorem dzielisz zakwas na pół, do każdego słoika wsypujesz 10
łyżek mąki razowej i ok 200 ml wody. Przykrywasz płócienkiem, zostawiasz na
noc.
Rano:

Dużą michę do wymieszania:
9 szklanek mąki pszennej (najlepsza 720, "do pizzy", ale
pełnoziarnista czy zwykła też da radę) Lepsze są mąki powyżej 480.

7 szklanek mąki żytniej (polecam "gdańskie młyny", najtańsze.
żurkowa może być)

7 łyżeczek soli

Ok 1,5 litra letniej wody.

Siadasz, miąchasz błotko przez 20 minut tymi ręcami i tymi palcyma,
chyba, że masz robota o przemysłowym uciągu. Po tym czasie ciasto powinno
być lekko błyszczące. Przykrywasz michę wilgotną ściereczką, odstawiasz na
20 - 30 minut. Potem krótko jeszcze raz przerobisz (powinno byc lekko
ciepłę i odchodzić od miski, jakby się wiązało), dzielisz na 3 części i
wrzucasz do wysmarowanych i posypanych mąką blaszek. Usiłujesz jakoś
przykryć wilgotną ściereczką (musisz zrobić tak, żeby nie dorosło do
ściereczki) i zostawiasz do wyrośnięcia. Trzeba podglądać, bo potrafi uciec,
ale 3 godziny na pewno postoi. Częściej stoi dłuzej - wyrabiane o 8, do
pieca wjeżdza o 16. czasem 20.; trzeba pilnować.
Do pieca nadaje się, jak dorośnie do krawędzi blachy.Nagrzewasz
piekarnik do 240 stopni, w środku zostawiasz naczynie z wodą, żeby
zaparował. Chleb wstawasz na 15 minut do tej temperatury, potem przykręcasz
do 160 stopni i pieczesz przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągasz,
wywalasz z blaszek na kratę, żeby równomiernie ostygł i nie zaparował. Masz
chleb na tydzień.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.04 tomjas
17.04 Stokrotka
17.04 krys
17.04 Janek Wlodak
17.04 Ikselka
17.04 piecia aka dracorp
17.04 Iza
17.04 Iza
17.04 Iza
17.04 Iza
17.04 Ikselka
17.04 krys
17.04 krys
17.04 tomjas
17.04 tomjas
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a