« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-04-17 14:08:23
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
> Gdzie kupujesz mąkę 720?
U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
Ostatnio nawet nie wygniatam ciasta tylko wymieszam porządnie łyżką i
zostawiam w formie do wyrośnięcia.
Ze swojej strony proponuję wszelakie nasiona, chleb jest wówczas dużo
lepszy. Z co dziwniejszych to sypałem sezam, czarnuszkę i goji.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-04-17 14:11:01
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516e524e$0$26684$6...@n...neostrad
a.pl...
Na poczatek potrzebujesz: słoik 0,9l, mąkę żytnia RAZOWĄ (może być Melvit,
albo Gdańskie Młyny)
10 łyżek mąki wsypujesz do słoika, wlewasz letnią wodę (ja leję
prosto z kranu, mogę sobie na to pozwolić) tyle, żeby miało konsystencję
śmietany. Przykrywasz płócienkiem, zabezpieczasz recepturką (owocówki),
odstawiasz w kąt, raz dziennie przemieszasz drewnianą łychą. Jak zacznie
kwaśno pachnieć i pokażą się bąbelki - dokarmiasz, czyli dosypujesz raz
dziennie łyżkę, dwie mąki, dodajesz wodę, żeby konsystencję zachować. Na
końcu w słoiku powinno być 20 łyżek mąki.
Zakwas powinien być zdatny do użycia w przeciągu 5 dni. Ma kwaśno
chlebowo pachnieć i mają być bąbelki.
Dziękuję Krys, właśnie takiego poprowadzenia "za rękę" potrzebowałam :).
Mąkę zakupiłam z Melvitu, według Twojej receptury rozpoczęłam robienie
zakwasu i już nasunęło mi się pytanie: czy słoik z mąką i wodą odstawić w
ciepłe/ chłodne/ ciemne/ słoneczne miejsce? Ja ustawiłam na słonecznym
parapecie ale mogę przestawić w opisany przez Ciebie "kąt" czyt. np. blat
kuchenny.
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-04-17 14:12:13
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:s...@k...localdomai
n...
Skoro posiadasz czas i spore chęci to zacząłbym od tej strony:
http://www.chleb.info.pl/
Masz tam wszystko, co potrzeba. Ze swej strony dodam, że najczęściej
piekę chleb najprostszy na zakwasie - zaczyn, mąka żytnia (najtańsza 720),
otręby
(bo mąka słaba) i słonecznik. Chleb wychodzi pyszny - wszyscy w domu się
nim zażerają, a sam chleb wytrzymuje spokojnie tydzień.
Dziękuję, na pewno skorzystam z przepisów z tej strony i Twojej rady tez :).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-04-17 14:14:17
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:kklj1v$19d$...@d...me...
zacznij od podstaw czyli najprostszego co może być:
30 dag drożdży lub torebka suchych
350 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy lub oleju
mąka (ok. 500g)
Ponieważ zakwas zgodnie z zaleceniami Krys będzie gotowy dopiero za 5 dni,
dziś postaram się upiec ten chlebek na drożdżach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-04-17 14:17:32
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Użytkownik "Stokrotka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:516e588e$0$1209$6...@n...neostrada
.pl...
Uważam, że automat niedopieka, dlatego należy dać najmniejszą ilość
mieszanki, a ustawić na największą ilość, i na wypieczony.
mimo posiadania takowej maszyny, chciałabym nauczyć się piec chlebek w
piekarniku.
Czyli np: 1/3 mieszanki gotowej, 1łyżka cukru, 2/3 łyżeczki soli, 6 łyżek
mąki T450, dopełnić do 600ml mąką T650.
Inne dodatki w ilości około 1 łyżki (pestki dyni , słonecznika, siemie
lniane, ożeszki, pokrojone śliwki suszone..., otręby, zarodki).
Pszyprawy utrudniają rośniecie więc nie polecam, ale tradycyjnie można
dosypać podobno np. czarnuszki.
Ważna jest ilość wody. Niestety zależna od mieszanki, a nawet od tego jak
długo mąka stała (od wilgotności), około 200ml (ale rozżut duży od 170 do
220ml).
Dziękuję za cenne rady. Spróbuję również własne proporcje z mieszankami
chlebowymi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-04-17 15:02:38
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp napisał(a):
> Z co dziwniejszych to sypałem sezam, czarnuszkę
Co dziwnego w czarnuszce? - typowy dodatek do posypywania chleba po
wierzchu (w staropolskiej kuchni).
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-04-17 15:16:11
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Iza wrote:
>
> Dziękuję Krys,
Z małej:-)
> właśnie takiego poprowadzenia "za rękę" potrzebowałam :).
> Mąkę zakupiłam z Melvitu, według Twojej receptury rozpoczęłam robienie
> zakwasu i już nasunęło mi się pytanie: czy słoik z mąką i wodą odstawić w
> ciepłe/ chłodne/ ciemne/ słoneczne miejsce? Ja ustawiłam na słonecznym
> parapecie ale mogę przestawić w opisany przez Ciebie "kąt" czyt. np. blat
> kuchenny.
Ja zakwas trzymałam normalnie w kuchennej szafce. Nie wiem, jak może
zareagować na słoneczny parapet.
Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-04-17 15:18:26
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?piecia aka dracorp wrote:
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>
>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
Farciarz.
>
> Ostatnio nawet nie wygniatam ciasta tylko wymieszam porządnie łyżką i
> zostawiam w formie do wyrośnięcia.
>
> Ze swojej strony proponuję wszelakie nasiona, chleb jest wówczas dużo
> lepszy. Z co dziwniejszych to sypałem sezam, czarnuszkę i goji.
O tak. Mam mieszankę z piekarni, jest tam sezam, siemie lniane, słonecznik,
dynia, chyba jakie płatki zbożowe.
>
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-04-17 15:28:51
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp wrote:
> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>
>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
>
Zazdroszczę... Ja niestety piekę na tej 720, ale za dodaję szklankę
sparzonych otrębów (czy też otrąb:) na kilo mąki, żeby polepszyć jakość
chleba.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-04-17 15:30:02
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 15:16:11 +0200, krys wrote:
> Iza wrote:
>
>>
>> Dziękuję Krys,
>
> Z małej:-)
>> właśnie takiego poprowadzenia "za rękę" potrzebowałam :).
>> Mąkę zakupiłam z Melvitu, według Twojej receptury rozpoczęłam robienie
>> zakwasu i już nasunęło mi się pytanie: czy słoik z mąką i wodą odstawić w
>> ciepłe/ chłodne/ ciemne/ słoneczne miejsce? Ja ustawiłam na słonecznym
>> parapecie ale mogę przestawić w opisany przez Ciebie "kąt" czyt. np. blat
>> kuchenny.
>
> Ja zakwas trzymałam normalnie w kuchennej szafce. Nie wiem, jak może
> zareagować na słoneczny parapet.
> Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
Ja startowałem zkwas ze zwykłej 720 - czy to coś nie tak?
Chleb i zakwas wychodzi ok.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |