Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak upiec domowy chleb?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak upiec domowy chleb?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 73


« poprzedni wątek następny wątek »

71. Data: 2013-04-27 22:06:33

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: piecia aka dracorp <i...@w...eu> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 27 Apr 2013 19:29:46 +0200, Iza napisał(a):

> 1. Mój pierwszy chleb pszenno- żytni na zakwasie - zakalec a w dodatku
> zapomniałam dać soli więc wyszedł niezjadliwy totalnie.
Zawsze można na grzanki przeznaczyć.
> 2. Kolejny chlebek pszenno- żytni tym razem na drożdżach instant- w
> smaku był nawet dobry ale skórka odpadała od reszty chleba.
A to nie jest wina gdy ciasto za szybko rośnie i jest za wilgotne. U mnie
też tak kilka razy było.
> 3. Dzisiejszy chleb żytni na dość dużej ilości zakwasu- niebo w gębie-
> pyszny, wilgotny, kwaśnawy w smaku taki jaki lubię najbardziej.
>
> Dziękuję Wam wszystkim za okazaną mi pomoc. Teraz, tak jak mi
> napisaliście- muszę sama dalej eksperymentować :).
Chyba jak najbardziej. Ja nie piekę z przepisu bo wolę chleb bardziej
wilgotny. Taki lepiej mi smakuje.


Ostatnio znowu mi ciasto nie chciało w ogóle rosnąć, ale przed samą fazą
wypieku włożyłem ciasto od piekarnika nagrzanego do 35-40°C.
Przez 2h dobrze wyrosło a po upieczeniu było prawie idealne.
Najbardziej zdziwiło mnie, że gdy ustawiłem temperaturę inną niż zwykle
 i czas wypieku chleb upiekł się "właściwie". Widać z czasem można na oko
ocenić ile i w jakiej temperaturze trzeba wypiekać w zależności od
wilgotności ciasta.


--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


72. Data: 2013-04-27 22:37:57

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 27 Apr 2013 19:29:46 +0200, Iza wrote:
>
>
> Użytkownik "Iza" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516e4d35$0$1232$6...@n...neostrada
.pl...
>
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
>
>
>
> Dziś chciałam się podzielić, tym co udało mi się zrobić z Waszą pomocą :).
> 1. Mój pierwszy chleb pszenno- żytni na zakwasie - zakalec a w dodatku
> zapomniałam dać soli więc wyszedł niezjadliwy totalnie.
> 2. Kolejny chlebek pszenno- żytni tym razem na drożdżach instant- w smaku
> był nawet dobry ale skórka odpadała od reszty chleba.
> 3. Dzisiejszy chleb żytni na dość dużej ilości zakwasu- niebo w gębie-
> pyszny, wilgotny, kwaśnawy w smaku taki jaki lubię najbardziej.
>
> Dziękuję Wam wszystkim za okazaną mi pomoc. Teraz, tak jak mi napisaliście-
> muszę sama dalej eksperymentować :).
>
I taki, na dużej ilości zaczynu (zakwasu daje się mało - tyle ile
odłożono z poprzedniego zaczynu - ale w metodzie 3-stopniowej powstaje
dużo zakwaszonego ciasta - zaczynu) najbardziej lubię. Jest kwaśny, jak
pisałem poprzednio wytrzymuje tydzień na luzie. Taki jak dawny chleb
"wiejski".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


73. Data: 2013-04-29 11:02:26

Temat: Re: jak upiec domowy chleb?
Od: zarafiq <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On Wednesday, 17 April 2013 11:40:52 UTC+1, Janek Wlodak wrote:
>
>
> Tu, mniam, mniam:
>
>
>
> http://www.mniammniam.com/Chleb_pszenny_z_garnka__zw
any_tez_FOCH___czyli_Fenomenalnie_Obledny_CHleb_-167
93p.html

Dzięki za ten link, docelowo chcę upiec chleb na zakwasie
ale w ramach treningu spróbowałem tego z linka powyżej bo
był taki prosty. Wynik:

... jak lawa
z wierzchu zimny i twardy, suchy i ... bardzo twardy
lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi...
:)

Smacznego!

Pozdrawiam,
zarafiq

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gotowanie kaszy Jaglanej i Ryżu
Co z tym cukrem?
Kruszyć czy nie?
Boska Nigella...
Kiełbasa z łososia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »