| « poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2013-04-27 22:06:33
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Sat, 27 Apr 2013 19:29:46 +0200, Iza napisał(a):
> 1. Mój pierwszy chleb pszenno- żytni na zakwasie - zakalec a w dodatku
> zapomniałam dać soli więc wyszedł niezjadliwy totalnie.
Zawsze można na grzanki przeznaczyć.
> 2. Kolejny chlebek pszenno- żytni tym razem na drożdżach instant- w
> smaku był nawet dobry ale skórka odpadała od reszty chleba.
A to nie jest wina gdy ciasto za szybko rośnie i jest za wilgotne. U mnie
też tak kilka razy było.
> 3. Dzisiejszy chleb żytni na dość dużej ilości zakwasu- niebo w gębie-
> pyszny, wilgotny, kwaśnawy w smaku taki jaki lubię najbardziej.
>
> Dziękuję Wam wszystkim za okazaną mi pomoc. Teraz, tak jak mi
> napisaliście- muszę sama dalej eksperymentować :).
Chyba jak najbardziej. Ja nie piekę z przepisu bo wolę chleb bardziej
wilgotny. Taki lepiej mi smakuje.
Ostatnio znowu mi ciasto nie chciało w ogóle rosnąć, ale przed samą fazą
wypieku włożyłem ciasto od piekarnika nagrzanego do 35-40°C.
Przez 2h dobrze wyrosło a po upieczeniu było prawie idealne.
Najbardziej zdziwiło mnie, że gdy ustawiłem temperaturę inną niż zwykle
i czas wypieku chleb upiekł się "właściwie". Widać z czasem można na oko
ocenić ile i w jakiej temperaturze trzeba wypiekać w zależności od
wilgotności ciasta.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2013-04-27 22:37:57
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Sat, 27 Apr 2013 19:29:46 +0200, Iza wrote:
>
>
> Użytkownik "Iza" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516e4d35$0$1232$6...@n...neostrada
.pl...
>
> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
> wypieku chleba.
>
>
>
> Dziś chciałam się podzielić, tym co udało mi się zrobić z Waszą pomocą :).
> 1. Mój pierwszy chleb pszenno- żytni na zakwasie - zakalec a w dodatku
> zapomniałam dać soli więc wyszedł niezjadliwy totalnie.
> 2. Kolejny chlebek pszenno- żytni tym razem na drożdżach instant- w smaku
> był nawet dobry ale skórka odpadała od reszty chleba.
> 3. Dzisiejszy chleb żytni na dość dużej ilości zakwasu- niebo w gębie-
> pyszny, wilgotny, kwaśnawy w smaku taki jaki lubię najbardziej.
>
> Dziękuję Wam wszystkim za okazaną mi pomoc. Teraz, tak jak mi napisaliście-
> muszę sama dalej eksperymentować :).
>
I taki, na dużej ilości zaczynu (zakwasu daje się mało - tyle ile
odłożono z poprzedniego zaczynu - ale w metodzie 3-stopniowej powstaje
dużo zakwaszonego ciasta - zaczynu) najbardziej lubię. Jest kwaśny, jak
pisałem poprzednio wytrzymuje tydzień na luzie. Taki jak dawny chleb
"wiejski".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2013-04-29 11:02:26
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wednesday, 17 April 2013 11:40:52 UTC+1, Janek Wlodak wrote:
>
>
> Tu, mniam, mniam:
>
>
>
> http://www.mniammniam.com/Chleb_pszenny_z_garnka__zw
any_tez_FOCH___czyli_Fenomenalnie_Obledny_CHleb_-167
93p.html
Dzięki za ten link, docelowo chcę upiec chleb na zakwasie
ale w ramach treningu spróbowałem tego z linka powyżej bo
był taki prosty. Wynik:
... jak lawa
z wierzchu zimny i twardy, suchy i ... bardzo twardy
lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi...
:)
Smacznego!
Pozdrawiam,
zarafiq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |