« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-18 10:59:18
Temat: Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?Witam.
Czemu na wwszystkich żelatynach jest napisane "nie gotować"? Przecież
otrzymywana jest z naturalnych części zwierząt, a te (np. na zimne
nózki) się gotuje i nie przeszkadza to w niczym. Ktoś zna wyjaśnienie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-18 13:33:10
Temat: Re: Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?W dniu 2013-04-18 10:59, tomjas pisze:
> Witam.
> Czemu na wwszystkich żelatynach jest napisane "nie gotować"? Przecież
> otrzymywana jest z naturalnych części zwierząt, a te (np. na zimne
> nózki) się gotuje i nie przeszkadza to w niczym. Ktoś zna wyjaśnienie?
>
A nie chodzi czasami o "pozostawienie klarowności"?
Zanzibar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-18 15:24:06
Temat: Re: Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?On Thu, 18 Apr 2013 13:33:10 +0200, Zansibar wrote:
> W dniu 2013-04-18 10:59, tomjas pisze:
>> Witam.
>> Czemu na wwszystkich żelatynach jest napisane "nie gotować"? Przecież
>> otrzymywana jest z naturalnych części zwierząt, a te (np. na zimne
>> nózki) się gotuje i nie przeszkadza to w niczym. Ktoś zna wyjaśnienie?
>>
> A nie chodzi czasami o "pozostawienie klarowności"?
>
O - to może być myśl. A właśnie nastawiłem galaretę z kurczaka.
I dodałem testowo do gotowania żelatynę - zobaczymy co z tego wyjdzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-18 16:18:08
Temat: Re: Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?Dnia 18 Apr 2013 08:59:18 GMT, tomjas napisał(a):
> Witam.
> Czemu na wwszystkich żelatynach jest napisane "nie gotować"? Przecież
> otrzymywana jest z naturalnych części zwierząt, a te (np. na zimne
> nózki) się gotuje i nie przeszkadza to w niczym. Ktoś zna wyjaśnienie?
Nie znam. Moze chodzi o długie gotowanie. Ja ZAWSZE zagotowuję, ale krótko
- robię to bo jestem obrzydliwa, nie zjem takiej surowej zelatyny z torebki
jakiejś. Mało tego, nadmiarową domową galarete mrożę i ponieważ po
rozmrożeniu traci na "galaretowatości", to ją krótko zagotowuję, nalewam w
foremki i po zastygnięciu galareta odzyskuje dawny wigor jak świeżo
zrobiona :-)
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-04-18 16:19:49
Temat: Re: Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?Dnia 18 Apr 2013 13:24:06 GMT, tomjas napisał(a):
> I dodałem testowo do gotowania żelatynę - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Do galarety z kurczaka to ja używam łapek kurzęcych, takie mam zboczenie.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2020-09-08 17:44:41
Temat: Re: Dlaczego na zelatynie jest napisane "nie gotowac"?Ikselka schrieb am Donnerstag, 18. April 2013 um 16:19:49 UTC+2:
> Dnia 18 Apr 2013 13:24:06 GMT, tomjas napisał(a):
>
> > I dodałem testowo do gotowania żelatynę - zobaczymy co z tego wyjdzie.
> Do galarety z kurczaka to ja używam łapek kurzęcych, takie mam zboczenie.
> --
> XL
> Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
> http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |