Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.com!nx02.iad01.
newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada
.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <516e4d35$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: jak upiec domowy chleb?
Date: Wed, 17 Apr 2013 10:08:40 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Lines: 44
Message-ID: <516e588e$0$1209$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: apn-77-113-193-87.dynamic.gprs.plus.pl
X-Trace: 1366186127 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1209 77.113.193.87:1102
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350678
Ukryj nagłówki
Wyjdzie nieco co innego niż w sklepie.
Najłatwiej kupić gotową mieszankę, ale możesz jej używać w rozcieńczeniu np
. 1/3 gotowej mieszanki, reszta własna mieszanka.
Uważam, że automat niedopieka, dlatego należy dać najmniejszą ilość
mieszanki, a ustawić na największą ilość, i na wypieczony.
Drożdże w proszku nie są niezbędne, można używać zwykłe: napierw kruszysz
drożdże, dolewasz wodę, wsypujesz mieszankę.
Drożdży używasz zależnie od jakości drożdży nawet 2.5 cm (długości
standardowej kostki) na 600ml mieszanki.
Wygodnie mieć słoik z podziałką lub kreską lub coś podobnego , wtedy
wsypujesz 1/3 mieszanki i dosypujesz inne składniki do wypełnienia np.
600ml.
Żeby łatwo rosło zwykle dosypuję dużo (1 łyżkę cukru), dodatkowo 1 łyżkę
mąki dobrej (T450) na 100ml mieszanki.
Soli około 1łyżeczk, ale gotowa mieszanka tego nie wymaga, czyli zostaje
około 2/3 łyżeczki.
Czyli np: 1/3 mieszanki gotowej, 1łyżka cukru, 2/3 łyżeczki soli, 6 łyżek
mąki T450, dopełnić do 600ml mąką T650.
Inne dodatki w ilości około 1 łyżki (pestki dyni , słonecznika, siemie
lniane, ożeszki, pokrojone śliwki suszone..., otręby, zarodki).
Pszyprawy utrudniają rośniecie więc nie polecam, ale tradycyjnie można
dosypać podobno np. czarnuszki.
Ważna jest ilość wody. Niestety zależna od mieszanki, a nawet od tego jak
długo mąka stała (od wilgotności), około 200ml (ale rozżut duży od 170 do
220ml).
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|