Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort orzechowy Magdaleny B

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort orzechowy Magdaleny B

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-04-21 14:44:03

Temat: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort orzechowy
wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało się go
przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
scisle przepisu
--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-04-21 16:27:17

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik napisał(a):
> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort orzechowy
> wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało się go
> przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
> scisle przepisu

Mam wrazenie, ze znalazłam przyczyne, czy nie powinno byc 1 i 1/3
szklanki maki?a nie samo 1/3?

--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-04-21 16:45:18

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik wrote:
> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort orzechowy
> wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało się go
> przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
> scisle przepisu


Gosiu, podaj z ktorego przepisu robilas.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-04-21 16:47:09

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> Gosia Plitmik wrote:
>> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort
>> orzechowy wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało
>> się go przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
>> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
>> scisle przepisu

> Gosiu, podaj z ktorego przepisu robilas.

http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ananastortMB.html
tylko orzechowy, ale z tej strony



--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-04-21 16:51:02

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik wrote:

> Gosia Plitmik napisał(a):
>
>> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort
>> orzechowy wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało
>> się go przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
>> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
>> scisle przepisu
>
>
> Mam wrazenie, ze znalazłam przyczyne, czy nie powinno byc 1 i 1/3
> szklanki maki?a nie samo 1/3?
>


Nie pamietam podawania tortu orzechowego, ktory oprzecina sie na 3
czesci - ja podawalam przepis na taki, ktory przecian sie na 2 czesci, z
takimi skladnikami:

Biszkopt orzechowy

5 duzych jajek, rozdzielonych
200 ml maki
200 ml zmielonych orzechow laskowych
200 ml + 100 ml cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia



MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-04-21 16:54:59

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):

> Nie pamietam podawania tortu orzechowego, ktory oprzecina sie na 3
> czesci - ja podawalam przepis na taki, ktory przecian sie na 2 czesci, z
> takimi skladnikami:

> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/torty.html#orzechMB

a ten???

--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-04-21 16:58:40

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> Gosia Plitmik wrote:
>>
>>> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort
>>> orzechowy wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało
>>> się go przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
>>> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
>>> scisle przepisu
>
>
>> Gosiu, podaj z ktorego przepisu robilas.
>
>
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ananastortMB.html
> tylko orzechowy, ale z tej strony

No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze sie
w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!

cytuje "Blachę jak na placek wysmarować masłem " "Gdy ostygnie, przeciąć
na 3 prostokąty."

Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic deser,
np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i owocami.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-04-21 17:06:23

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):

> No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
> doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze sie
> w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!

Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
był?Piekłam w blaszce

> Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic deser,
> np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i owocami.

EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
patentu na nastepny raz;-)

--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-04-21 17:09:45

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:f0dgam$9oa$1@news.onet.pl...
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
> > No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
> > doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze sie
> > w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!
>
> Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
> był?Piekłam w blaszce
>
> > Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic deser,
> > np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i
owocami.
>
> EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
> dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> patentu na nastepny raz;-)

Szpagatem, nie wyciąga się jak żyłka, ale można kupić strunę gitarową
E -violin...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-04-21 17:13:07

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f0dgop$9pq$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
> news:f0dgam$9oa$1@news.onet.pl...
> > Magdalena Bassett napisał(a):
> >
> > > No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
> > > doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze
sie
> > > w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!
> >
> > Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
> > był?Piekłam w blaszce
> >
> > > Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic
deser,
> > > np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i
> owocami.
> >
> > EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
> > dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
> > jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> > nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> > patentu na nastepny raz;-)
>
> Szpagatem, nie wyciąga się jak żyłka, ale można kupić strunę gitarową
> E -violin...

Ale najlepiej mieć kilka tortownic - przynajmniej dwie i wypiekać cienkie
blaty.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: co można zrobić z selera naciowego?
Kuchnia Polska deAgostini
Czy patelnię Tefala mozna myć w zmywarce?
A kto Lubi POMIDORÓWKĘ ?
paskudne nalepki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »