| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-21 14:44:03
Temat: Tort orzechowy Magdaleny BZachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort orzechowy
wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało się go
przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
scisle przepisu
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-21 16:27:17
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik napisał(a):
> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort orzechowy
> wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało się go
> przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
> scisle przepisu
Mam wrazenie, ze znalazłam przyczyne, czy nie powinno byc 1 i 1/3
szklanki maki?a nie samo 1/3?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-21 16:45:18
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik wrote:
> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort orzechowy
> wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało się go
> przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
> scisle przepisu
Gosiu, podaj z ktorego przepisu robilas.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-21 16:47:09
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BMagdalena Bassett napisał(a):
> Gosia Plitmik wrote:
>> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort
>> orzechowy wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało
>> się go przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
>> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
>> scisle przepisu
> Gosiu, podaj z ktorego przepisu robilas.
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ananastortMB.html
tylko orzechowy, ale z tej strony
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-21 16:51:02
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik wrote:
> Gosia Plitmik napisał(a):
>
>> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort
>> orzechowy wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało
>> się go przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
>> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
>> scisle przepisu
>
>
> Mam wrazenie, ze znalazłam przyczyne, czy nie powinno byc 1 i 1/3
> szklanki maki?a nie samo 1/3?
>
Nie pamietam podawania tortu orzechowego, ktory oprzecina sie na 3
czesci - ja podawalam przepis na taki, ktory przecian sie na 2 czesci, z
takimi skladnikami:
Biszkopt orzechowy
5 duzych jajek, rozdzielonych
200 ml maki
200 ml zmielonych orzechow laskowych
200 ml + 100 ml cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-21 16:54:59
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BMagdalena Bassett napisał(a):
> Nie pamietam podawania tortu orzechowego, ktory oprzecina sie na 3
> czesci - ja podawalam przepis na taki, ktory przecian sie na 2 czesci, z
> takimi skladnikami:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/torty.html#orzechMB
a ten???
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-21 16:58:40
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> Gosia Plitmik wrote:
>>
>>> Zachęcona pozytywnymi doświadczeniami, postanowiłam upiec tort
>>> orzechowy wegług przepisy Magdy. Niestety, spód nie wyrósł, nie dało
>>> się go przekroi na 3 części;-(Zreszta, w ogóle wyszedl kruchy jak
>>> diabli;-(Siedzi teraz w lodówce, co mogłam zrobic żle?Trzymałam się
>>> scisle przepisu
>
>
>> Gosiu, podaj z ktorego przepisu robilas.
>
>
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ananastortMB.html
> tylko orzechowy, ale z tej strony
No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze sie
w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!
cytuje "Blachę jak na placek wysmarować masłem " "Gdy ostygnie, przeciąć
na 3 prostokąty."
Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic deser,
np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i owocami.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-04-21 17:06:23
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BMagdalena Bassett napisał(a):
> No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
> doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze sie
> w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!
Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
był?Piekłam w blaszce
> Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic deser,
> np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i owocami.
EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
patentu na nastepny raz;-)
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-04-21 17:09:45
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:f0dgam$9oa$1@news.onet.pl...
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
> > No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
> > doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze sie
> > w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!
>
> Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
> był?Piekłam w blaszce
>
> > Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic deser,
> > np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i
owocami.
>
> EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
> dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> patentu na nastepny raz;-)
Szpagatem, nie wyciąga się jak żyłka, ale można kupić strunę gitarową
E -violin...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-04-21 17:13:07
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f0dgop$9pq$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
> news:f0dgam$9oa$1@news.onet.pl...
> > Magdalena Bassett napisał(a):
> >
> > > No i wszystko wiadomo - skladniki w przepisie sa prawidlowe, tylko nie
> > > doczytalas, ze nie piecze sie tego ciasta w tortownicy, tylko piecze
sie
> > > w blasze i tnie na trzy prostokaty, ale nie w poprzek!
> >
> > Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
> > był?Piekłam w blaszce
> >
> > > Przykro mi, ze ci tort nie wyszedl. Z tego co masz, mozesz zrobic
deser,
> > > np. pokruszyc te blaty, wymieszac z lodami, albo z bita smietana i
> owocami.
> >
> > EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
> > dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
> > jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> > nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> > patentu na nastepny raz;-)
>
> Szpagatem, nie wyciąga się jak żyłka, ale można kupić strunę gitarową
> E -violin...
Ale najlepiej mieć kilka tortownic - przynajmniej dwie i wypiekać cienkie
blaty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |