Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort orzechowy Magdaleny B

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort orzechowy Magdaleny B

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-04-21 17:13:44

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> Ale najlepiej mieć kilka tortownic - przynajmniej dwie i wypiekać cienkie
> blaty.
Pewnie tak, ale to juz sporo zamieszania


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-04-21 17:21:02

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:f0dgoe$9oa$2@news.onet.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> > Ale najlepiej mieć kilka tortownic - przynajmniej dwie i wypiekać
cienkie
> > blaty.
> Pewnie tak, ale to juz sporo zamieszania

Nie - jeden blat stygnie, a drugi się piecze. Teoretycznie trzeba z
pojedyńczych placków zdejmować skórkę - aby krem i inne "łączniki" miały za
co się zaczepić i żeby przy krojeniu nie rozwarstwiały się...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-04-21 18:16:13

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik wrote:


>Powiedz mi
> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> patentu na nastepny raz;-)
>


W mojej rodzinie tnie sie nitka albo dlugim nozem. Ja tne nozem -
biszkopt mam na plaskim talerzu, noz trzymam w poprzek w pewnym miejscu
i krece talerzem, az sie obrysuje ciencie naokolo, potem dokanczam
naciencie nozem i juz.

Za pomoca nitki robi sie tak: obwiazujesz tort w pewnym miejscu naokolo,
trzymajac dwa konce nitki przed soba, skrzyzowane. Gdy jestes
przekonana, ze nitka jest w dobrym miejscu, ciagniesz oba konce nitki w
przeciwnym kierunku, zaciesniajac je wewnatrz tortu, az sie przetnie.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-04-21 18:21:24

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik wrote:

>> Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
> był?Piekłam w blaszce

Widocznie moja blacha jest wieksza, niz Twoja. Zmierzylam, ma 27 cm x 39
cm. Staram sie zwykle podawac dokladne miarki, i rozmiary naczyn, ale
czasem sie omskne, sorry.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-04-21 18:43:23

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik napisał(a):
> EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
> dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> patentu na nastepny raz;-)

Znasz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-04-21 18:48:08

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak napisał(a):

> Znasz:
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota

Ba, ale skad ja wziąc;-)
--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-04-21 18:49:23

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):

> Widocznie moja blacha jest wieksza, niz Twoja. Zmierzylam, ma 27 cm x 39
> cm. Staram sie zwykle podawac dokladne miarki, i rozmiary naczyn, ale
> czasem sie omskne, sorry.

Pewnie tak, ale i tak znika w tempie błyskawicznym;-)


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-04-21 18:57:10

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:

> Gosia Plitmik napisał(a):
>
>> EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
>> dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
>> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
>> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
>> patentu na nastepny raz;-)
>
>
> Znasz:
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
> pozdr. Jerzy

Caly czas opisujac ten process staralam sie uniknac tego skojarzenia :),
no ale zawsze sie zyczliwy znajdzie, dzieki ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-04-21 20:30:52

Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
Od: "Aicha" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gosia Plitmik" napisał:

> > Znasz:
> > http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
> Ba, ale skad ja wziąc;-)

Widziałam kiedyś bodaj w Tesco narzędzie tnące, oczywiście z firmy na
F. I bez korby.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: co można zrobić z selera naciowego?
Kuchnia Polska deAgostini
Czy patelnię Tefala mozna myć w zmywarce?
A kto Lubi POMIDORÓWKĘ ?
paskudne nalepki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »