| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-04-21 17:13:44
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BPanslavista napisał(a):
> Ale najlepiej mieć kilka tortownic - przynajmniej dwie i wypiekać cienkie
> blaty.
Pewnie tak, ale to juz sporo zamieszania
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-04-21 17:21:02
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny B
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:f0dgoe$9oa$2@news.onet.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> > Ale najlepiej mieć kilka tortownic - przynajmniej dwie i wypiekać
cienkie
> > blaty.
> Pewnie tak, ale to juz sporo zamieszania
Nie - jeden blat stygnie, a drugi się piecze. Teoretycznie trzeba z
pojedyńczych placków zdejmować skórkę - aby krem i inne "łączniki" miały za
co się zaczepić i żeby przy krojeniu nie rozwarstwiały się...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-04-21 18:16:13
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik wrote:
>Powiedz mi
> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> patentu na nastepny raz;-)
>
W mojej rodzinie tnie sie nitka albo dlugim nozem. Ja tne nozem -
biszkopt mam na plaskim talerzu, noz trzymam w poprzek w pewnym miejscu
i krece talerzem, az sie obrysuje ciencie naokolo, potem dokanczam
naciencie nozem i juz.
Za pomoca nitki robi sie tak: obwiazujesz tort w pewnym miejscu naokolo,
trzymajac dwa konce nitki przed soba, skrzyzowane. Gdy jestes
przekonana, ze nitka jest w dobrym miejscu, ciagniesz oba konce nitki w
przeciwnym kierunku, zaciesniajac je wewnatrz tortu, az sie przetnie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-04-21 18:21:24
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik wrote:
>> Jakbym pocieła w poprzek, to bym miała pramide, bo jednak w miare gruby
> był?Piekłam w blaszce
Widocznie moja blacha jest wieksza, niz Twoja. Zmierzylam, ma 27 cm x 39
cm. Staram sie zwykle podawac dokladne miarki, i rozmiary naczyn, ale
czasem sie omskne, sorry.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-04-21 18:43:23
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BGosia Plitmik napisał(a):
> EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
> dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
> patentu na nastepny raz;-)
Znasz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-04-21 18:48:08
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BJerzy Nowak napisał(a):
> Znasz:
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
Ba, ale skad ja wziąc;-)
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-04-21 18:49:23
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BMagdalena Bassett napisał(a):
> Widocznie moja blacha jest wieksza, niz Twoja. Zmierzylam, ma 27 cm x 39
> cm. Staram sie zwykle podawac dokladne miarki, i rozmiary naczyn, ale
> czasem sie omskne, sorry.
Pewnie tak, ale i tak znika w tempie błyskawicznym;-)
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-04-21 18:57:10
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BJerzy Nowak wrote:
> Gosia Plitmik napisał(a):
>
>> EEe, az tak zle nie jest;-)Zrobiłam 2 warstwy, w sumie jest bardzo
>> dobry, ale spodziewałam się po prostu czegos innego;-)Powiedz mi
>> jeszcze jak najlepiej tnie sie biszkopt?Googlam, googlam i nic. Zyłką
>> nie dam rady na sto procent;-(Nożem tez raczej nie. Szukam jakiegos
>> patentu na nastepny raz;-)
>
>
> Znasz:
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
> pozdr. Jerzy
Caly czas opisujac ten process staralam sie uniknac tego skojarzenia :),
no ale zawsze sie zyczliwy znajdzie, dzieki ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-04-21 20:30:52
Temat: Re: Tort orzechowy Magdaleny BUżytkownik "Gosia Plitmik" napisał:
> > Znasz:
> > http://pl.wikipedia.org/wiki/Garota
> Ba, ale skad ja wziąc;-)
Widziałam kiedyś bodaj w Tesco narzędzie tnące, oczywiście z firmy na
F. I bez korby.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |