Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!isdnet!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!ne
wsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.co
m!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tortilla
Date: Tue, 12 Feb 2002 20:50:11 +0100
Organization: w domu
Lines: 54
Message-ID: <a4brji$8ct$02$1@news.t-online.com>
References: <a4b7b8$gdc$1@pingwin.acn.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
<a4bb33$j3r$1@pingwin.acn.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1013543346 02 8605 maToTdGTSjautC 020212 19:49:06
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95787
Ukryj nagłówki
Michał Gregorczyk wrote:
> Chodzi mi o naleśnik. Kupowałem jakies gotowe ale jadą chemią i sa jakies
> takie dziwne i postanowiłem poszukac czy ktos ma moze przepis na własnej
> roboty.
> Dzieki za podpowiedz. Jestem od niedawna na listach dyskusyjnych i jeszcze
> nie za bardzo sie w tym wszystkim orientuje ale szybko sie ucze...:)
> Byłbym wdzieczny za pomoc.
a masz!
następnym razem możesz wstukać coś takiego:
http://groups.google.de/groups?q=tortilla+group:pl.r
ec.kuchnia
zamiast tortilla jakieś inne słowo czego szukasz i dostaniesz co chcesz. Bo
o tortillas buritos i innych chili con i senza carne to już tu
dyskutowaliśmy do oporu.
Waldek
> 1.Burritos - kruche placki tortilla nadziewane farszem przyrządzonym ze
> smażonego mięsa, fasoli z dodatkiem ostrych przypraw (chodzi mi o
kompletny
> przepis łącznie z przygotowaniem placka);
placek:
200g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
0.25l wody
lub
200g mąki pszennej
1 łyżka stoł. smalcu
1 łyżeczka soli
0.25l wody
zrobić ciasto jak makaronowe, wody po trochu, jak makaron (tylko bez
jaj!)
wałkować między papierem pergaminowym i piec na comal, a z braku
powyższego, na ciężkiej patelni bez tłuszczu. Piec ok. 3min, aż będą
lekko brązowe.
Nadzienie to naprawdę nawinie, czyli róbta co chceta!
Jako podstawa można wziąć mielonkę i potraktować najpierw ogniem, czyli
dobrze podsmażyć, jak dobrze podsmażone, odlewam zbedny tłuszcz i wodę,
jak badziewne mięsko się zlało. Do tego drobniutko pokrojoną cebulkę
(tzn. mięso odsuwam trochę na bok w patelni i podszkliwiam cebulkę).
Dopiero teraz sól, pieprz, papryka, cumin do smaku. W oryginale jest
jeszcze parę innych rzeczy przyprawowo, ale na ogół nie daję. Można
dodać trochę mąki (bardzo trochę), aby związało.
Reszta to smażona fasola, kukurydza, avocado, pieczarki, kawałki
kiełbasy, naprawdę nawinie.
Sos chili dowolnego koloru...
|