Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.p
l!not-for-mail
From: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tylko dla odwaznych! (czyli o dzieleniu miesa - dlugie)
Date: Fri, 16 Nov 2001 12:12:05 +0100
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 76
Message-ID: <9t2sa2$b5p$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
References: <9svvmu$8rb$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
<k...@4...com>
NNTP-Posting-Host: h1.nat.wsp.zgora.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1005909122 11449 212.109.141.113 (16 Nov 2001 11:12:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Nov 2001 11:12:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82075
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "oshin" <b...@a...krakow.pl> napisal w
wiadomosci
news:khf7vt4c4qth8ebl5p37ofli73p58utour@4ax.com...
: aha te wszystkie gdzie zamiast filetow kurczaka lub indyka
lub ryby
: wystepuje mieso i to mieso jest opisane jako jakas czesc
zwierzecia...
: ja sie nie znam na czesciach
: nie znam sie tez na miesie, dopiero jak rzetelnie zielone
widze, ze
: cos nie tak
: uobrzydliwa jestem i sie brzydze babrac w miesie
:
: ale przepisy sie nie marnuja, maz sie lubi babrac w miesie
:)))))
:
: za to nie znosi piec, co ja uwielbiam :))
Jerzy napisal:
Aha, jestem nadal odciety od grupy ale jak chcesz to mozesz
to co podalem
wrzucic za mnie. :-)
pozdr. Jerzy
Tak wiec podaje:
Wieprzowina wystepuje w postaci elementów handlowych:
karkówka, lopatka, golonka, nogi, schab, zeberka, boczek,
szynka,
biodrówka, ogon, slonina.
Wolowina wystepuje w postaci elementów handlowych:
antrykot, poledwica, rostbef, ogony, zrazowa górna,
krzyzowa, zrazowa
dolna, ligawa, lata, wolowe z lopatki bez kosci, skrzydlo,
rozbratel,
szponder, mostek.
Cielecina rozbiór na czesci:
golen tylna, udziec, nerkówka, górka, górka (przód), golen
przednia,
szyja, mostek, lopatka, lata.
Jagniecina:
http://www.netbrokers.pl/us/komentarze/jagniecina.ht
m
pozdr. Jerzy
Warto zobaczyc przy okazji:
I N S T R U K C J A Glównego Lekarza Weterynarii Nr
GIWhig..SRM/1/01 z
dnia 15 stycznia 2001 r. w sprawie zasad postepowania z
materialem
szczególnego ryzyka (SRM) w rzezniach i zakladach rozbioru,
prowadzacych
ubój przezuwaczy.
http://www.wetgiw.gov.pl/LEG/instrukcjaSRM.htm
Niewegetarianskie dodatki w pozywieniu:
http://www.active.most.org.pl/Wege/dodatki.html
Baranina po wegiersku (dla WL)
Do bogracza
http://users.freestart.hu/prota/bogracs_mieso.htm
BSE - mity i fakty
http://www.izoo.krakow.pl/bses2p.htm
Zobacz tez:
Rozbiór swini:
http://www.foodservice.pl/elementy/skladanka1.html
W handlu:
http://www.albo.pl/oferta.htm
|