Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!ne
wsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-onli
ne.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tzatziki lub Cacik
Date: Mon, 20 Aug 2001 16:13:34 +0200
Organization: T-Online
Lines: 38
Message-ID: <9lr6p1$ep6$07$1@news.t-online.com>
References: <m...@r...vianet>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 998317665 07 15142 F19tSmsbS-AgUB 010820 14:27:45
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63225
Ukryj nagłówki
Tzatziki, czyli po grecku
4 porcje
700 g greckiego jogurtu
1/2 ogorka salatowego
2-3 zabki czosnku
1 lyzka octu
1 lyzka oliwy z oliwek
Jogurt odcedzic przez filtr do kawy wlozony o ostro zakonczonego sita. (Tak stoi
w oryginalnym przepisie. Podejrzewam, ze moj Grek nie pieprzy sie tylko dodaje
smietanki lub uzywa jogurtu smietanowego). W tym czasie ogorek obrac i zetrzec
na tarce z grubymi otworami. Posolic (ok 1/2 lyzeczki) i odstawic na 10 min.
Nastepnie przelozyc do sita i lekko odcisnac. Czosnek obrac i wycisnac praska
lub drobno posiekac. Skladniki polaczyc i dokladnie wymieszac. Ewentualnie
dodatkowo posolic. Mozna poszalec i dodac koperku lub zielonej miety.
Cacik, czyli po turecku
4 porcje
500 ml kwasnego jogurtu
300 g malych ogorkow gruntowych
2 zabki czosnu
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 peczka koperku
1 lyzeczka Nane (suszona turecka mieta)
sol
Jogurt wlac do salaterki i ubic jak smietane. Ogorki obrac, przepolowic i usunac
nasiona, nastepnie pokroic w drona kostke. Wymieszac z jogurtem. Dodac czosnku
odcisnietego przez praske i posolic. Podzielic na cztery porcje. Do kazdej dodac
pol lyzki oliwy (nie mieszac) a nastepnie posypac drobno posiekanym koperkiem i
mieta.
Irek
|