| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-09 13:06:09
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Użytkownik "Maurycy" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c07rod$ovn$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Od razu mówię: W GOOGLACH grupowych NIC CIEKAWEGO NIE MA !
> A ja chcę mieć przepis od żywego wirtualnego człowieka, a nie od stronki
> www.
> Maurycy
Ja jestem zwolenniczka przyrzadzania takiego miesa w wersji bardzo prostej,
co jest wg mnie szlachetna prostota. Udziec z indyka ma swoj wlasny
charakterystyczny - delikatny acz wyrazisty smak i jest doskonaly gdy sie go
nie zakloca smakami przypraw.
Udziec z indyka duszony (najlepiej kupic pozbawiony kosci i sciegien):
Mieso oplukac, osuszyc, natrzec sola, odstawic w chlodne miejsce na kilka
godzin. Na patelni rozgrzac oliwe i delikatnie obsmazyc ze wszystkich stron.
przelozyc do rondla, dodac lyzke masla i dusic. Tu uwaga technologiczna:
jezeli dysponujesz wysokiej klasy rondlem ze stali szlachetnej: Fissler,
WMF, Zepter i.t.p., to mozna nie dodawac zadnej cieczy - w takim garze sos
sie zrobi sam a mieso dalej bedzie soczyste. Jezeli robisz potrawe w jakims
bardziej zwyklym rondlu, z ktorego woda odparowuje, podlewaj mieso dobrym
rosolkiem z kurczaka albo po prostu woda. Buliony z kostki sa raczej za
slone i cala potrawa bedzie upiornie slona. Dusic trzeba ostroznie, na
plytce ochronnej jezeli masz kuchnie gazowa i na minimalnym plomieniu, az
bedzie mieciutkie. KIlka razy w ciagu duszenia nalezy meiso przewracac i
pilnowac, zeby sie nie przypieklo od spodu na wior. Gwarantuje Ci, ze
dodatek solo i masla nadaje udzcowi indyczemu szlachetnie prostego smaku. Ta
prostote przelamuje sie podajac tak przygotowana indyczyne z dodatkiem sosu
borowkowego albo z chutney'em morelowym, albo zurawina z gruszkami czy cos w
tym guscie. Do tego np. ziemniaki z wody salata ze smietana (czyli smietana
18 kwasna, sol, cukier, ocet winny/sok z cytryny, siekany szczypiorek, jajko
na twardo).
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-09 14:08:26
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> Ja jestem zwolenniczka przyrzadzania takiego miesa w wersji bardzo
prostej,
> co jest wg mnie szlachetna prostota. Udziec z indyka ma swoj wlasny
> charakterystyczny - delikatny acz wyrazisty smak i jest doskonaly gdy sie
go
> nie zakloca smakami przypraw.
Nawet czosnyczku nie podsypywać?
> Dusic trzeba ostroznie, na plytce ochronnej jezeli masz kuchnie gazowa i
na minimalnym plomieniu, az
> bedzie mieciutkie. KIlka razy w ciagu duszenia nalezy meiso przewracac i
> pilnowac, zeby sie nie przypieklo od spodu na wior.
A nie dusić w piekarniku?
Maurycy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 16:01:28
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać>
> A nie dusić w piekarniku?
> Maurycy
>
W piekarniku, jak sama nazwa wskazuje, to się piecze.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 16:10:21
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:23f0.000002c4.4027aed7@newsgate.onet.pl...
> >
> > A nie dusić w piekarniku?
> > Maurycy
> >
> W piekarniku, jak sama nazwa wskazuje, to się piecze.
A w duchówce dusi.
Jaka wyfitnesowana.
Maurycy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-09 16:12:30
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzaćUżytkownik batory napisał:
>>A nie dusić w piekarniku?
>>Maurycy
>>
>
> W piekarniku, jak sama nazwa wskazuje, to się piecze.
Dusić można tu i tu. Jak wsadzisz to coś do duszenie w rondel, w którym
będzie tez płyn, przykryjesz pokrywką, to się udusi, niezależnie od
miejsca wstawienia naczynia.
Tyle w kwestii formalnej, a teraz praktyka:w piekarniku wysoka
temperatura będzie równomiernie otaczać naczynie, więc mniejsze
niebezpieczeństwo przywarcia do dna, a skutek raczej szybciej osiągnięty.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-10 08:32:38
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:c08bhn$jmr$1@inews.gazeta.pl...
>
> Dusić można tu i tu. Jak wsadzisz to coś do duszenie w rondel, w którym
> będzie tez płyn, przykryjesz pokrywką, to się udusi, niezależnie od
> miejsca wstawienia naczynia.
>
O rany, to ja mówię prozą?
Pozdrowionka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-16 09:57:43
Temat: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c0833g$p9c$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Udziec z indyka duszony (najlepiej kupic pozbawiony kosci i sciegien):
Ścięgna takie do usunięcia to są w podudziu, a nie w udźcu...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |