Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!wroclaw.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.pozna
n.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-f
or-mail
From: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Udziec z indyka - jak przyrządzać
Date: Mon, 9 Feb 2004 14:06:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <c0833g$p9c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c07rod$ovn$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qr238.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1076334514 25900 217.99.27.238 (9 Feb 2004 13:48:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Feb 2004 13:48:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191070
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maurycy" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c07rod$ovn$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Od razu mówię: W GOOGLACH grupowych NIC CIEKAWEGO NIE MA !
> A ja chcę mieć przepis od żywego wirtualnego człowieka, a nie od stronki
> www.
> Maurycy
Ja jestem zwolenniczka przyrzadzania takiego miesa w wersji bardzo prostej,
co jest wg mnie szlachetna prostota. Udziec z indyka ma swoj wlasny
charakterystyczny - delikatny acz wyrazisty smak i jest doskonaly gdy sie go
nie zakloca smakami przypraw.
Udziec z indyka duszony (najlepiej kupic pozbawiony kosci i sciegien):
Mieso oplukac, osuszyc, natrzec sola, odstawic w chlodne miejsce na kilka
godzin. Na patelni rozgrzac oliwe i delikatnie obsmazyc ze wszystkich stron.
przelozyc do rondla, dodac lyzke masla i dusic. Tu uwaga technologiczna:
jezeli dysponujesz wysokiej klasy rondlem ze stali szlachetnej: Fissler,
WMF, Zepter i.t.p., to mozna nie dodawac zadnej cieczy - w takim garze sos
sie zrobi sam a mieso dalej bedzie soczyste. Jezeli robisz potrawe w jakims
bardziej zwyklym rondlu, z ktorego woda odparowuje, podlewaj mieso dobrym
rosolkiem z kurczaka albo po prostu woda. Buliony z kostki sa raczej za
slone i cala potrawa bedzie upiornie slona. Dusic trzeba ostroznie, na
plytce ochronnej jezeli masz kuchnie gazowa i na minimalnym plomieniu, az
bedzie mieciutkie. KIlka razy w ciagu duszenia nalezy meiso przewracac i
pilnowac, zeby sie nie przypieklo od spodu na wior. Gwarantuje Ci, ze
dodatek solo i masla nadaje udzcowi indyczemu szlachetnie prostego smaku. Ta
prostote przelamuje sie podajac tak przygotowana indyczyne z dodatkiem sosu
borowkowego albo z chutney'em morelowym, albo zurawina z gruszkami czy cos w
tym guscie. Do tego np. ziemniaki z wody salata ze smietana (czyli smietana
18 kwasna, sol, cukier, ocet winny/sok z cytryny, siekany szczypiorek, jajko
na twardo).
Agata Solon, naturalna
|