« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-28 00:05:41
Temat: W Polsce jest wszystko:))))
Najpierw musze zadac glupie pytania, dopiero potem podam przepis.
Czy mozna dostac w dziale z meksykanskim jedzeniem:
sos w puszce do Enchiladas
zielona papryke chile, posiekana, w malych puszkach
tortillas z kukurydzy, nie z bialej maki
To na razie
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-28 18:03:48
Temat: Re: W Polsce jest wszystkoMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Czy mozna dostac w dziale z meksykanskim jedzeniem:
> sos w puszce do Enchiladas
A w słoiku może być? :-) Widziałam takowy podczas wielkanocnej wizyty.
> zielona papryke chile, posiekana, w malych puszkach
W słoiczkach była, jako nachos-sliced.
> tortillas z kukurydzy, nie z bialej maki
Tego nie wiem, ale we Francji/Szwajcarii są, więc uśmiecham się ładnie
od ucha do ucha i proszę o przepis :-) :-)
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-29 20:23:00
Temat: Re: W Polsce jest wszystkoOn 28 Jul 2001 18:03:48 GMT, Aneta Baran <a...@c...anetek.net> wrote:
: Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
:
: > tortillas z kukurydzy, nie z bialej maki
: Tego nie wiem, ale we Francji/Szwajcarii są, więc uśmiecham się ładnie
: od ucha do ucha i proszę o przepis :-) :-)
w Warszawie na pewno sa miekkie tortille z pszennej maki oraz "muszle" do
tacos z kukurydzianej (oba rodzaje firmy Casa Fiesta). kukurydzianych
tortilli nie widzialam.
kasica
--
if there is will, there will be a way.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 00:03:58
Temat: Re: W Polsce jest wszystkoKatarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
> w Warszawie na pewno sa miekkie tortille z pszennej maki oraz "muszle" do
> tacos z kukurydzianej (oba rodzaje firmy Casa Fiesta). kukurydzianych
> tortilli nie widzialam.
O, u nas na wsi też są placki firmy Casa Fiesta, oraz Old El Paso.
Te kukurydziane są z Casa Fiesta, jeśli już się uda je dorwać. Zawsze robię
zapas, jeśli tylko je spotykam. Przydają się w nieoczekiwanych momentach, np.
kiedy goście niespodziewani najdą, a ja mam w lodówce żółty ser i kawałek
dowolnego mięsa. Oraz przyprawy do enchillady w szufladzie ;-)
Anetek pourodzinowy (były koreczki z oliwek i sera, oraz z fety i
minipomidorów, a potem pierogi ze szpinakiem, sałata, tort
truskawkowo-ananasowy, lody waniliowe i trójczekoladowe, oraz wybór napitków
wszelakich ;-) :-)))
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 14:38:01
Temat: Re: W Polsce jest wszystko> Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
> Anetek pourodzinowy (były koreczki z oliwek i sera, oraz z fety i
> minipomidorów, a potem pierogi ze szpinakiem,................(ciach)
Pierogi ze szpinakiem?
To cos dla mnie.
Podziel sie przepisem prosze.
Dzieki.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 15:04:43
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
>
> Anetek pourodzinowy (były koreczki z oliwek i sera, oraz z fety i
> minipomidorów, a potem pierogi ze szpinakiem, .........................
Przepisik prooooosze na te pierogi, poniewaz wlasnie oswajam ta "lubiana
inaczej" trawke :o))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 15:12:40
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
> > Anetek pourodzinowy (były koreczki z oliwek i sera, oraz z fety i
> > minipomidorów, a potem pierogi ze szpinakiem, .........................
>
> Przepisik prooooosze na te pierogi, poniewaz wlasnie oswajam ta "lubiana
> inaczej" trawke :o))
>
> Bozenka z Wilna :o)
znaczy przepis na prasłowiańskie "Maultaschen" ze Szwabii? Są np. na:
http://www.recipesource.com/ethnic/europe/german/01/
rec0164.html
w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 15:29:56
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
> znaczy przepis na prasłowiańskie "Maultaschen" ze Szwabii? Są np. na:
> http://www.recipesource.com/ethnic/europe/german/01/
rec0164.html
Dzieki wielkie :o)))
> w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
oj... potrzeba, potrzeba
--
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 20:30:15
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
> Dzieki wielkie :o)))
>
> > w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
>
> oj... potrzeba, potrzeba
ok. nie wiem tylko, jakie kiełbasy ci hamerykańcy mają, więc będę trochę
"pływał" i na skróty:
Ciasto: jak na pierogi/kołduny etc.
Farsz:
łyżka stołowa masła
6 plasterków bekonu (ten hamerykański jest cienko krojony, to będzie na
oko jakieś 10 dag)
3 średnie cebule, drobno pokrojone
10 deko kiełbasy, o ile mnie sclerosis nie myli, to może być metka (ja
nie daję
sucha bułka, bez skórki (ja się tym nie babram i biorę w komplecie ;-)
25 deko gotowanego szpinaku.
25 deko mielonego mięsa
filiżanka drobno pokrojonej kiełbasy (zwyczajna, etc)
3 jajka
3 łyżki stołowe pietruszki, drobno posiekanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
jeszcze jedno jajko??
3 łyżki mleka puszkowego
rosół wołowy.
W maśle podsmażyć cebule i bekon aż będą przezroczyste. Zmieszać z
kiełbasami. Bułkę zmoczyć w wodzie i przemielić kompletne badziewstwo
(znaczy bułkę, bekonowo-kiełbasianą mieszankę, szpinak, mięso jakie się
ostało itd). Do tego jajka (daję jedno, nie cztery). No i robić jak
pierogi, tylko trochę większe.
Gotować w rosole aż wypłyną (10-15 min).
Aha, Maultaschen są z założenia nie-wegetariańskie, bo po to są, aby
można było w postne dni jeść bezkarnie mięso (bo Bóg nie widzi przez
makaron i szpinak ;-))
Aha, na zakończenie tekstu autor sugeruje: bierz co masz i co ci
fantazja podpowiada ;-))
A co mi się też podoba, autor twierdzi, że Maultaschen nie miałyby
specjalnych szans w konkurencji
"Prawie Czworokątna Makarony Wypełnione Mięsem i Innymi Składnikami"
W konkurencji: Maultaschen, ravioli, pierogi i wan-tan.
No to tak na szybko i bezwdzięcznie
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 23:04:42
Temat: Re: W Polsce jest wszystkoDzieki serdeczne :o)
--
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81842987
www.samorzad.pw.edu.pl/~bozena
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Waldemar Krzok" <5...@t...de> wrote in message
news:3B65C3D7.FA23B4AD@t-online.de...
>
>
> > Dzieki wielkie :o)))
> >
> > > w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
> >
> > oj... potrzeba, potrzeba
>
> ok. nie wiem tylko, jakie kiełbasy ci hamerykańcy mają, więc będę trochę
> "pływał" i na skróty:
>
> Ciasto: jak na pierogi/kołduny etc.
>
> Farsz:
> łyżka stołowa masła
> 6 plasterków bekonu (ten hamerykański jest cienko krojony, to będzie na
> oko jakieś 10 dag)
> 3 średnie cebule, drobno pokrojone
> 10 deko kiełbasy, o ile mnie sclerosis nie myli, to może być metka (ja
> nie daję
> sucha bułka, bez skórki (ja się tym nie babram i biorę w komplecie ;-)
> 25 deko gotowanego szpinaku.
> 25 deko mielonego mięsa
> filiżanka drobno pokrojonej kiełbasy (zwyczajna, etc)
> 3 jajka
> 3 łyżki stołowe pietruszki, drobno posiekanej
> sól, pieprz, gałka muszkatołowa
> jeszcze jedno jajko??
> 3 łyżki mleka puszkowego
> rosół wołowy.
>
>
> W maśle podsmażyć cebule i bekon aż będą przezroczyste. Zmieszać z
> kiełbasami. Bułkę zmoczyć w wodzie i przemielić kompletne badziewstwo
> (znaczy bułkę, bekonowo-kiełbasianą mieszankę, szpinak, mięso jakie się
> ostało itd). Do tego jajka (daję jedno, nie cztery). No i robić jak
> pierogi, tylko trochę większe.
> Gotować w rosole aż wypłyną (10-15 min).
>
> Aha, Maultaschen są z założenia nie-wegetariańskie, bo po to są, aby
> można było w postne dni jeść bezkarnie mięso (bo Bóg nie widzi przez
> makaron i szpinak ;-))
>
> Aha, na zakończenie tekstu autor sugeruje: bierz co masz i co ci
> fantazja podpowiada ;-))
>
> A co mi się też podoba, autor twierdzi, że Maultaschen nie miałyby
> specjalnych szans w konkurencji
> "Prawie Czworokątna Makarony Wypełnione Mięsem i Innymi Składnikami"
> W konkurencji: Maultaschen, ravioli, pierogi i wan-tan.
>
> No to tak na szybko i bezwdzięcznie
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |