Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: "Wiedzma" <w...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W Polsce jest wszystko
Date: Tue, 31 Jul 2001 01:04:42 +0200
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 68
Message-ID: <9k4pak$s5v$1@julia.coi.pw.edu.pl>
References: <3...@w...net> <9juuq4$ji2$1@sunnews.cern.ch>
<s...@o...slodki.domek> <9k289e$43k$1@sunnews.cern.ch>
<9k3t3e$kia$1@julia.coi.pw.edu.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
<9k3uin$ku0$1@julia.coi.pw.edu.pl> <3...@t...de>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 996534420 28863 148.81.93.2 (30 Jul 2001 23:07:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Jul 2001 23:07:00 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2501.0001
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2501.0001
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60345
Ukryj nagłówki
Dzieki serdeczne :o)
--
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81842987
www.samorzad.pw.edu.pl/~bozena
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Waldemar Krzok" <5...@t...de> wrote in message
news:3B65C3D7.FA23B4AD@t-online.de...
>
>
> > Dzieki wielkie :o)))
> >
> > > w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
> >
> > oj... potrzeba, potrzeba
>
> ok. nie wiem tylko, jakie kiełbasy ci hamerykańcy mają, więc będę trochę
> "pływał" i na skróty:
>
> Ciasto: jak na pierogi/kołduny etc.
>
> Farsz:
> łyżka stołowa masła
> 6 plasterków bekonu (ten hamerykański jest cienko krojony, to będzie na
> oko jakieś 10 dag)
> 3 średnie cebule, drobno pokrojone
> 10 deko kiełbasy, o ile mnie sclerosis nie myli, to może być metka (ja
> nie daję
> sucha bułka, bez skórki (ja się tym nie babram i biorę w komplecie ;-)
> 25 deko gotowanego szpinaku.
> 25 deko mielonego mięsa
> filiżanka drobno pokrojonej kiełbasy (zwyczajna, etc)
> 3 jajka
> 3 łyżki stołowe pietruszki, drobno posiekanej
> sól, pieprz, gałka muszkatołowa
> jeszcze jedno jajko??
> 3 łyżki mleka puszkowego
> rosół wołowy.
>
>
> W maśle podsmażyć cebule i bekon aż będą przezroczyste. Zmieszać z
> kiełbasami. Bułkę zmoczyć w wodzie i przemielić kompletne badziewstwo
> (znaczy bułkę, bekonowo-kiełbasianą mieszankę, szpinak, mięso jakie się
> ostało itd). Do tego jajka (daję jedno, nie cztery). No i robić jak
> pierogi, tylko trochę większe.
> Gotować w rosole aż wypłyną (10-15 min).
>
> Aha, Maultaschen są z założenia nie-wegetariańskie, bo po to są, aby
> można było w postne dni jeść bezkarnie mięso (bo Bóg nie widzi przez
> makaron i szpinak ;-))
>
> Aha, na zakończenie tekstu autor sugeruje: bierz co masz i co ci
> fantazja podpowiada ;-))
>
> A co mi się też podoba, autor twierdzi, że Maultaschen nie miałyby
> specjalnych szans w konkurencji
> "Prawie Czworokątna Makarony Wypełnione Mięsem i Innymi Składnikami"
> W konkurencji: Maultaschen, ravioli, pierogi i wan-tan.
>
> No to tak na szybko i bezwdzięcznie
>
> Waldek
|