Data: 2001-07-30 20:30:15
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dzieki wielkie :o)))
>
> > w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
>
> oj... potrzeba, potrzeba
ok. nie wiem tylko, jakie kiełbasy ci hamerykańcy mają, więc będę trochę
"pływał" i na skróty:
Ciasto: jak na pierogi/kołduny etc.
Farsz:
łyżka stołowa masła
6 plasterków bekonu (ten hamerykański jest cienko krojony, to będzie na
oko jakieś 10 dag)
3 średnie cebule, drobno pokrojone
10 deko kiełbasy, o ile mnie sclerosis nie myli, to może być metka (ja
nie daję
sucha bułka, bez skórki (ja się tym nie babram i biorę w komplecie ;-)
25 deko gotowanego szpinaku.
25 deko mielonego mięsa
filiżanka drobno pokrojonej kiełbasy (zwyczajna, etc)
3 jajka
3 łyżki stołowe pietruszki, drobno posiekanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
jeszcze jedno jajko??
3 łyżki mleka puszkowego
rosół wołowy.
W maśle podsmażyć cebule i bekon aż będą przezroczyste. Zmieszać z
kiełbasami. Bułkę zmoczyć w wodzie i przemielić kompletne badziewstwo
(znaczy bułkę, bekonowo-kiełbasianą mieszankę, szpinak, mięso jakie się
ostało itd). Do tego jajka (daję jedno, nie cztery). No i robić jak
pierogi, tylko trochę większe.
Gotować w rosole aż wypłyną (10-15 min).
Aha, Maultaschen są z założenia nie-wegetariańskie, bo po to są, aby
można było w postne dni jeść bezkarnie mięso (bo Bóg nie widzi przez
makaron i szpinak ;-))
Aha, na zakończenie tekstu autor sugeruje: bierz co masz i co ci
fantazja podpowiada ;-))
A co mi się też podoba, autor twierdzi, że Maultaschen nie miałyby
specjalnych szans w konkurencji
"Prawie Czworokątna Makarony Wypełnione Mięsem i Innymi Składnikami"
W konkurencji: Maultaschen, ravioli, pierogi i wan-tan.
No to tak na szybko i bezwdzięcznie
Waldek
|