Data: 2001-08-02 22:36:22
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
> Przepisik prooooosze na te pierogi, poniewaz wlasnie oswajam ta "lubiana
> inaczej" trawke :o))
Pierogi to raczej nietypowe, bo z ciasta francuskiego, no i przepis
przytaczałam przy okazji imienin Krysi, ale w zasadzie można tym nadzionkiem
nadziać normalne pierogi, tak samo, jak i tartę czy też lasagne.
Ogólna idea jest taka, że smaży się cebulkę, na to wrzuca szpinak (mrożony
lub świeży), dosmacza czosnkiem (a ze dwa-trzy ząbki), solą, pieprzem,
ziołami (ja mam takie cudeńko pod nazwą mieszanka kreteńska, przywiezioną
z Krety; na pewno jest tam oregano i bazylia), do tego wrzuca serek ricotta
(albo i feta, jak ktoś lubi kwaśniej i ostrzej), i nadziewa, co popadnie.
Można wbić jedno jajko, albo i dwa. I tyle. Nadziać lasagne, cannelloni,
zrobić pierogi pieczone z ciasta francuskiego, nadziać pierogi normalne,
nadziać tartę. Przyznaję się bez bicia, że wyżarłam sporo nadzienia
podczas robienia tych imprezowych pierożków z cienko rozwałkowanego ciasta
francuskiego (pieczonych potem w piekarniku w temp. 220 stopni, około 15
minut). Aha -- jako urozmaicenie, do nadzienia można wrzucić szyneczkę
pokrojoną w kostkę, ale wtedy przestaje być to danie wegetariańskie
(lakto-owo).
Ech, głodna się zrobiłam. Szpinak to jest to. :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|