Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!mimuw.ed
u.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!130.59.214.20
!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W Polsce jest wszystko
Date: 2 Aug 2001 22:36:22 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 28
Message-ID: <9kckl6$l5p$6@sunnews.cern.ch>
References: <3...@w...net> <9juuq4$ji2$1@sunnews.cern.ch>
<s...@o...slodki.domek> <9k289e$43k$1@sunnews.cern.ch>
<9k3t3e$kia$1@julia.coi.pw.edu.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 996791782 21689 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence 70% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61123
Ukryj nagłówki
"Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
> Przepisik prooooosze na te pierogi, poniewaz wlasnie oswajam ta "lubiana
> inaczej" trawke :o))
Pierogi to raczej nietypowe, bo z ciasta francuskiego, no i przepis
przytaczałam przy okazji imienin Krysi, ale w zasadzie można tym nadzionkiem
nadziać normalne pierogi, tak samo, jak i tartę czy też lasagne.
Ogólna idea jest taka, że smaży się cebulkę, na to wrzuca szpinak (mrożony
lub świeży), dosmacza czosnkiem (a ze dwa-trzy ząbki), solą, pieprzem,
ziołami (ja mam takie cudeńko pod nazwą mieszanka kreteńska, przywiezioną
z Krety; na pewno jest tam oregano i bazylia), do tego wrzuca serek ricotta
(albo i feta, jak ktoś lubi kwaśniej i ostrzej), i nadziewa, co popadnie.
Można wbić jedno jajko, albo i dwa. I tyle. Nadziać lasagne, cannelloni,
zrobić pierogi pieczone z ciasta francuskiego, nadziać pierogi normalne,
nadziać tartę. Przyznaję się bez bicia, że wyżarłam sporo nadzienia
podczas robienia tych imprezowych pierożków z cienko rozwałkowanego ciasta
francuskiego (pieczonych potem w piekarniku w temp. 220 stopni, około 15
minut). Aha -- jako urozmaicenie, do nadzienia można wrzucić szyneczkę
pokrojoną w kostkę, ale wtedy przestaje być to danie wegetariańskie
(lakto-owo).
Ech, głodna się zrobiłam. Szpinak to jest to. :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|