Data: 2001-07-30 23:04:42
Temat: Re: W Polsce jest wszystko
Od: "Wiedzma" <w...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzieki serdeczne :o)
--
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81842987
www.samorzad.pw.edu.pl/~bozena
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Waldemar Krzok" <5...@t...de> wrote in message
news:3B65C3D7.FA23B4AD@t-online.de...
>
>
> > Dzieki wielkie :o)))
> >
> > > w nowopolskim. Jak potrzeba, to przetłumaczę.
> >
> > oj... potrzeba, potrzeba
>
> ok. nie wiem tylko, jakie kiełbasy ci hamerykańcy mają, więc będę trochę
> "pływał" i na skróty:
>
> Ciasto: jak na pierogi/kołduny etc.
>
> Farsz:
> łyżka stołowa masła
> 6 plasterków bekonu (ten hamerykański jest cienko krojony, to będzie na
> oko jakieś 10 dag)
> 3 średnie cebule, drobno pokrojone
> 10 deko kiełbasy, o ile mnie sclerosis nie myli, to może być metka (ja
> nie daję
> sucha bułka, bez skórki (ja się tym nie babram i biorę w komplecie ;-)
> 25 deko gotowanego szpinaku.
> 25 deko mielonego mięsa
> filiżanka drobno pokrojonej kiełbasy (zwyczajna, etc)
> 3 jajka
> 3 łyżki stołowe pietruszki, drobno posiekanej
> sól, pieprz, gałka muszkatołowa
> jeszcze jedno jajko??
> 3 łyżki mleka puszkowego
> rosół wołowy.
>
>
> W maśle podsmażyć cebule i bekon aż będą przezroczyste. Zmieszać z
> kiełbasami. Bułkę zmoczyć w wodzie i przemielić kompletne badziewstwo
> (znaczy bułkę, bekonowo-kiełbasianą mieszankę, szpinak, mięso jakie się
> ostało itd). Do tego jajka (daję jedno, nie cztery). No i robić jak
> pierogi, tylko trochę większe.
> Gotować w rosole aż wypłyną (10-15 min).
>
> Aha, Maultaschen są z założenia nie-wegetariańskie, bo po to są, aby
> można było w postne dni jeść bezkarnie mięso (bo Bóg nie widzi przez
> makaron i szpinak ;-))
>
> Aha, na zakończenie tekstu autor sugeruje: bierz co masz i co ci
> fantazja podpowiada ;-))
>
> A co mi się też podoba, autor twierdzi, że Maultaschen nie miałyby
> specjalnych szans w konkurencji
> "Prawie Czworokątna Makarony Wypełnione Mięsem i Innymi Składnikami"
> W konkurencji: Maultaschen, ravioli, pierogi i wan-tan.
>
> No to tak na szybko i bezwdzięcznie
>
> Waldek
|