Data: 2003-11-26 21:03:14
Temat: Re: WINOROŚL
Od: "boletus" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Rozróznia się następujące podgatunki:
subsp. sylvestris, którego obszar rozprzestrzeniania
rozciąga się przez Europę Środkową i Południową,
zachodnią Azję Mniejszą, Palestynę i Afrykę Płn.-Zach.
i który przypuszczalnie jest formą macierzystą pewnych
starszych podgatunków uprawnych;
subsp. caucasica, trudny do odróżnienia od poprzedniego
podgatunek kaukaski, rozprzestrzeniony od płd. Ukrainy
poprzez Azję Mniejszą, Kaukaz, Iran, Turkiestan
aż po Kaszmir, od niego pochodzi prawdopodobnie
większość form uprawnych;
subsp. vinifera, obejmujący wszystkie formy uprawne.
Przypuszczalnie ponad 5000 odmian uprawnych,
których usystematyzowaniem i charakteryzowaniem
wg kryteriów morfologicznych i fizjologicznych
zajmuje się osobny dział nauki, ampelografia.
O uprawie winorośli zaświadczają już obrazowe
przedstawienia starożytnych Egipcjan.
Winorośl obok zbóż należy do najstarszych roślin
pozostających w służbie człowieka.
Jej owoce zjadane są w stanie świeżym, natomiast
wysuszone jagody wykorzystywane w cukiernictwie
i przy wypieku różnych ciast oraz w deserach,
także spożywane na surowo.
Suszone jagody winorośli tworzą kilka asortymentów
handlowych:
1. rodzynki - uzyskiwane z odmian o jasno zabarwionych
owocach;
2. sułtanki - które są nieco mniejsze od rodzynek i pochodzą
od jasnych, pozbawionych pestek owoców;
3.koryntki - wysuszone bezpestkowe i niebieskoczarne
owoce wielkości grochu, produkt specjalnej odmiany
var. apyrena, dawniej uprawianej zwłaszcza w okolicy Koryntu;
4. cybeby - rodzynki duże, suszone bezpośrednio
na roślinie, zawierające pestki.
Największe znaczenie jagody winorośli mają dla produkcji
wina, wina musującego, bezalkoholowego soku z winogron
i octu winnego.
Zasada wyrobu wina......
O tym w następnym odcinku.
Pozdrawia boletus
|