Data: 2005-07-27 20:56:15
Temat: Re: Wino...
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja wiem, że gdzieś tam w sieci znalazłbym gdybym poszukał. Ale dzisiaj zabił
> mnie trawnik, nad którym uparcie pracowałem przez cały dzień (przekopałem,
> usunąłem zielsko, posiałem, ubiłem, podlałem) - dobrych parędziesiąt metrów
> kwadratowych... Niech mi ktoś poda najprostszy przepis na wino domowe z:
> porzeczek (białych, czarnych i czerwonych), wiśni, agrestu... Mam tego ogrom
> w ogrodzie i szkoda żeby się zmarnowało. Odpowiednie drożdże winiarskie już
> zamówiłem, jutro mają przyjść... Ale jakie proporcje, jaka wielkość baniaka,
> jak długo, itp... Albo może jakiś szybki link do miejsca, które mi
> pomoże...?
>
> Pozdrawiam,
> Rajmund
Na butlę 15 litrów daj 4 kg cukru rozpuszczonego w wodzie.Owoców
ok 1/4 do 1/3 pojemności butli.Zalej wodą z cukrem, gazrurka z korkiem
i czekaj.Po zakończeniu burzliwej fermentacji wywal owoce, wino do butli
i czekaj nie za długo , abu nie przeszło szkłem.Wcześniej nastaw drożdze
i wlej do butli.Taka sama proporcja na większą butlę.
Robię z całych owoców, bo w skórce więcej barwnika i innych substancji.
Pozdrawiam.Mirzan
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|