| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-12 09:36:00
Temat: Wkupne :-)Witam!
Wyslalem pierwszy post na grupe troche wczesniej, ale dopiero teraz
znalazlem FAQ grupy i kilka porad dla "pierwszakow" :-)
Jestem z Wawy i lubie eksperymentowac w kuchni, glownie z miesem i drobiem.
Jako wkupne podam przepis na cos co wymyslilem (pewnie ktos wczesniej juz
to zrobil i ma to jakas nazwe :))))
Jest to jakby buleczka (maly chlebek) z farszem - jak bedziecie chcieli to
sie sami przekonacie :)))
Ciasto:
szklanka wody, lyzeczka cukru, 3 lyzeczki soli, drozdze, lyzka oleju, 10dag
masla, czosnek (wycisniety lub sproszkowany), curry, bazylia.
Wszystko zmieszac, zamieszac, wymieszac i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc
troche luzne (potem jest je ciezko przelozyc na blache, ale za to jest
mieksze)
Gotowe ciasto (moze wyrastac, ale nie musi) podzielic na czesci, a kazda
czesc rozwalkowac na placek. Na jedna polowe nakladamy farsz i zaklejamy
(zawijamy).
Farsz:
Mielone mieso (ok 30dag najlepiej wolowo-wieprzowe) przyprawiamy sola,
pieprzem i wraz z cebulka smazymy na patelni. Do miesa dorzucamy drobno
pokrojona papryke i pieczarki. Mozna dodac troche oregano lub majeranku.
Gotowe buleczki nakladamy na blache wysmarowana olejem (oleju moze byc
wiecej, tak zeby lekko sie przelewal po blaszce).
Buleczki mozna posypac z wierzchu startym serem (nie za duzo).
Pieczemy w 200C ok 10-15 minut (az sie przyrumienia z wierzchu).
Najlepiej jesc odrazu po wyjeciu z piekarnika, ale odgrzane, a nawet
chlodne tez sa dobre (wszystko zalezy od tego, jak tlusty byl farsz...
jesli byl dobrze wysmazony to bedzie pozniej smaczniejszy)
Smacznego :)
Bart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-13 22:27:07
Temat: Re: Wkupne :-)> Witam!
>
> Wyslalem pierwszy post na grupe troche wczesniej, ale dopiero teraz
> znalazlem FAQ grupy i kilka porad dla "pierwszakow" :-)
> Jestem z Wawy i lubie eksperymentowac w kuchni, glownie z miesem i drobiem.
> Jako wkupne podam przepis na cos co wymyslilem (pewnie ktos wczesniej juz
> to zrobil i ma to jakas nazwe :))))
> Jest to jakby buleczka (maly chlebek) z farszem - jak bedziecie chcieli to
> sie sami przekonacie :)))
>
> Ciasto:
> szklanka wody, lyzeczka cukru, 3 lyzeczki soli, drozdze, lyzka oleju, 10dag
> masla, czosnek (wycisniety lub sproszkowany), curry, bazylia.
> Wszystko zmieszac, zamieszac, wymieszac i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc
> troche luzne (potem jest je ciezko przelozyc na blache, ale za to jest
> mieksze)
> Gotowe ciasto (moze wyrastac, ale nie musi) podzielic na czesci, a kazda
> czesc rozwalkowac na placek. Na jedna polowe nakladamy farsz i zaklejamy
> (zawijamy).
>
> Farsz:
> Mielone mieso (ok 30dag najlepiej wolowo-wieprzowe) przyprawiamy sola,
> pieprzem i wraz z cebulka smazymy na patelni. Do miesa dorzucamy drobno
> pokrojona papryke i pieczarki. Mozna dodac troche oregano lub majeranku.
>
> Gotowe buleczki nakladamy na blache wysmarowana olejem (oleju moze byc
> wiecej, tak zeby lekko sie przelewal po blaszce).
> Buleczki mozna posypac z wierzchu startym serem (nie za duzo).
>
> Pieczemy w 200C ok 10-15 minut (az sie przyrumienia z wierzchu).
>
> Najlepiej jesc odrazu po wyjeciu z piekarnika, ale odgrzane, a nawet
> chlodne tez sa dobre (wszystko zalezy od tego, jak tlusty byl farsz...
> jesli byl dobrze wysmazony to bedzie pozniej smaczniejszy)
>
> Smacznego :)
>
No ja mysle, smaczne toto jak nie wiem co. Przypomina mi to nieco te rozne
placki z kuchni uzbeckiej - cos w tym stylu tam pojawia sie dosc czesto. A tak
w ogole to witaj serdecznie i zyj smacznie!
Pzdr
Kundzia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-13 22:55:15
Temat: Re: Wkupne :-)"Bart" <g...@g...pl> a écrit dans le message news:
a1p020$8d6$...@p...wsisiz.edu.pl...
ciach(o)
> Ciasto:
> szklanka wody, lyzeczka cukru, 3 lyzeczki soli, drozdze, lyzka oleju,
10dag
> masla, czosnek (wycisniety lub sproszkowany), curry, bazylia.
> Wszystko zmieszac, zamieszac, wymieszac i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc
> troche luzne (potem jest je ciezko przelozyc na blache, ale za to jest
> mieksze)
zaraz, zaraz, a gdzie maka w tym ciescie ???
wkupne, wkupnym, ale nigdy nie slyszalam o buleczkach bez maki -)))
Ewcia*
*to na powitanie -)))
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 14:57:28
Temat: Re: Wkupne :-)Bart wrote:
> Witam!
>
> Wyslalem pierwszy post na grupe troche wczesniej, ale dopiero teraz
> znalazlem FAQ grupy i kilka porad dla "pierwszakow" :-)
> Jestem z Wawy i lubie eksperymentowac w kuchni, glownie z miesem i drobiem.
> Jako wkupne podam przepis na cos co wymyslilem (pewnie ktos wczesniej juz
> to zrobil i ma to jakas nazwe :))))
> Jest to jakby buleczka (maly chlebek) z farszem - jak bedziecie chcieli to
> sie sami przekonacie :)))
>
> Ciasto:
> szklanka wody, lyzeczka cukru, 3 lyzeczki soli, drozdze, lyzka oleju, 10dag
> masla, czosnek (wycisniety lub sproszkowany), curry, bazylia.
> Wszystko zmieszac, zamieszac, wymieszac i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc
> troche luzne (potem jest je ciezko przelozyc na blache, ale za to jest
> mieksze)
> Gotowe ciasto (moze wyrastac, ale nie musi) podzielic na czesci, a kazda
> czesc rozwalkowac na placek. Na jedna polowe nakladamy farsz i zaklejamy
> (zawijamy).
>
(...) A to ciasto tak bez maki?!
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 18:58:11
Temat: Re: Wkupne :-)"Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> wrote in
news:a1t2ju$8eo$1@news.onet.pl:
>
> zaraz, zaraz, a gdzie maka w tym ciescie ???
> wkupne, wkupnym, ale nigdy nie slyszalam o buleczkach bez maki -)))
>
> Ewcia*
>
> *to na powitanie -)))
>
No tak.. to z pospiechu :)))) Oczywiscie maka musi byc.
Bart*
*odzwajemniony (na dobry poczatek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 01:54:27
Temat: Odp: Wkupne :-)<ciach!>
> No tak.. to z pospiechu :)))) Oczywiscie maka musi byc.
>
Podaj jeszcze ile, bo znając siebie wsypię za dużo :(
Anka - kuchenny nie orzeł ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 14:25:13
Temat: Re: Wkupne :-)"stsal" <s...@p...onet.pl> wrote in news:a22mhn$k2e$1@news.onet.pl:
> <ciach!>
>> No tak.. to z pospiechu :)))) Oczywiscie maka musi byc.
>>
> Podaj jeszcze ile, bo znając siebie wsypię za dużo :(
ok 0,5kg maki... Ciasto nie moze byc zatwarde. Musi sie dac latwo wyrabiac.
Jesli wsypiesz za duzo, to dolej troche wody. To nie moze sie nie udac ;-)
Pozdrawiam
Bart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |