Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!not-fo
r-mail
From: Bart <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wkupne :-)
Date: Sat, 12 Jan 2002 09:36:00 +0000 (UTC)
Organization: WSISiZ
Lines: 38
Message-ID: <a1p020$8d6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.242.39.2
X-Trace: portraits.wsisiz.edu.pl 1010828160 8614 194.242.39.2 (12 Jan 2002 09:36:00
GMT)
X-Complaints-To: n...@p...wsisiz.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Jan 2002 09:36:00 +0000 (UTC)
User-Agent: Xnews/4.11.09
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91567
Ukryj nagłówki
Witam!
Wyslalem pierwszy post na grupe troche wczesniej, ale dopiero teraz
znalazlem FAQ grupy i kilka porad dla "pierwszakow" :-)
Jestem z Wawy i lubie eksperymentowac w kuchni, glownie z miesem i drobiem.
Jako wkupne podam przepis na cos co wymyslilem (pewnie ktos wczesniej juz
to zrobil i ma to jakas nazwe :))))
Jest to jakby buleczka (maly chlebek) z farszem - jak bedziecie chcieli to
sie sami przekonacie :)))
Ciasto:
szklanka wody, lyzeczka cukru, 3 lyzeczki soli, drozdze, lyzka oleju, 10dag
masla, czosnek (wycisniety lub sproszkowany), curry, bazylia.
Wszystko zmieszac, zamieszac, wymieszac i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc
troche luzne (potem jest je ciezko przelozyc na blache, ale za to jest
mieksze)
Gotowe ciasto (moze wyrastac, ale nie musi) podzielic na czesci, a kazda
czesc rozwalkowac na placek. Na jedna polowe nakladamy farsz i zaklejamy
(zawijamy).
Farsz:
Mielone mieso (ok 30dag najlepiej wolowo-wieprzowe) przyprawiamy sola,
pieprzem i wraz z cebulka smazymy na patelni. Do miesa dorzucamy drobno
pokrojona papryke i pieczarki. Mozna dodac troche oregano lub majeranku.
Gotowe buleczki nakladamy na blache wysmarowana olejem (oleju moze byc
wiecej, tak zeby lekko sie przelewal po blaszce).
Buleczki mozna posypac z wierzchu startym serem (nie za duzo).
Pieczemy w 200C ok 10-15 minut (az sie przyrumienia z wierzchu).
Najlepiej jesc odrazu po wyjeciu z piekarnika, ale odgrzane, a nawet
chlodne tez sa dobre (wszystko zalezy od tego, jak tlusty byl farsz...
jesli byl dobrze wysmazony to bedzie pozniej smaczniejszy)
Smacznego :)
Bart
|