Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wkupne :-)
Date: 13 Jan 2002 23:27:07 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 47
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <a1p020$8d6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1010960827 20572 192.168.240.245 (13 Jan 2002 22:27:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Jan 2002 22:27:07 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.148.68.77, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91697
Ukryj nagłówki
> Witam!
>
> Wyslalem pierwszy post na grupe troche wczesniej, ale dopiero teraz
> znalazlem FAQ grupy i kilka porad dla "pierwszakow" :-)
> Jestem z Wawy i lubie eksperymentowac w kuchni, glownie z miesem i drobiem.
> Jako wkupne podam przepis na cos co wymyslilem (pewnie ktos wczesniej juz
> to zrobil i ma to jakas nazwe :))))
> Jest to jakby buleczka (maly chlebek) z farszem - jak bedziecie chcieli to
> sie sami przekonacie :)))
>
> Ciasto:
> szklanka wody, lyzeczka cukru, 3 lyzeczki soli, drozdze, lyzka oleju, 10dag
> masla, czosnek (wycisniety lub sproszkowany), curry, bazylia.
> Wszystko zmieszac, zamieszac, wymieszac i dobrze wyrobic. Ciasto musi byc
> troche luzne (potem jest je ciezko przelozyc na blache, ale za to jest
> mieksze)
> Gotowe ciasto (moze wyrastac, ale nie musi) podzielic na czesci, a kazda
> czesc rozwalkowac na placek. Na jedna polowe nakladamy farsz i zaklejamy
> (zawijamy).
>
> Farsz:
> Mielone mieso (ok 30dag najlepiej wolowo-wieprzowe) przyprawiamy sola,
> pieprzem i wraz z cebulka smazymy na patelni. Do miesa dorzucamy drobno
> pokrojona papryke i pieczarki. Mozna dodac troche oregano lub majeranku.
>
> Gotowe buleczki nakladamy na blache wysmarowana olejem (oleju moze byc
> wiecej, tak zeby lekko sie przelewal po blaszce).
> Buleczki mozna posypac z wierzchu startym serem (nie za duzo).
>
> Pieczemy w 200C ok 10-15 minut (az sie przyrumienia z wierzchu).
>
> Najlepiej jesc odrazu po wyjeciu z piekarnika, ale odgrzane, a nawet
> chlodne tez sa dobre (wszystko zalezy od tego, jak tlusty byl farsz...
> jesli byl dobrze wysmazony to bedzie pozniej smaczniejszy)
>
> Smacznego :)
>
No ja mysle, smaczne toto jak nie wiem co. Przypomina mi to nieco te rozne
placki z kuchni uzbeckiej - cos w tym stylu tam pojawia sie dosc czesto. A tak
w ogole to witaj serdecznie i zyj smacznie!
Pzdr
Kundzia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|