Data: 2011-03-07 17:35:12
Temat: Re: Wody wysoko zmineralizowane, a zdrowie
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-03-07 18:16, Pytajnik pisze:
>> "Pytajnik"<p...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:2679.00000caf.4d73b7bd@newsgate.onet.pl...
>>> Zuber - zalec się 3x pół szklanki na dzień. Co może grozić przy wypijaniu
>>> 2-4
>>> Czemu przed wypiciem wody wysoko zmineralizowanej (np. Zuber) nie należy
>>> jeszcze
>>
>
>> już tego żubra tak nie reklamuj, tylko podaj może jakie ma kationy i aniony
>
> Rzeczywiście po przeczytaniu swojego postu, sam doszedłem do wniosku, że wyszła
> z tego prawie reklama. W każdym razie lekarz zalecił pić, żołądek faktycznie
> jakby mniej boli, ale zaniepokoiły mnie opinie w internecie.
>
> skład mg/dm^3
>
> Kationy:
> Ca++ 132,02
> MG++ 331,32
> Na+ 6495
> Fe++ 0.99
> K+ 320
> Li+ 12,49
>
> Aniony:
> HCO_3- 18549,47
> SO_4-- 49,51
> CI- 975,08
> Br- 6,39
> J- 1,48
> F- 0,4
> CO_2 wolny 1952
>
> Suma składników stałych 26924,78
>
> Składniki niezdysocjowane
> H_2SiO_3 24,7
> HBO_2 8,92
>
> Także o co chodzi z przedawkowaniem i czemu owoców i warzyw nie można jeść
> wcześniej?
To jest woda mineralna?
Widzialem znacznie czystsze scieki przemyslowe.
Pradopodobnie chodzi o zwiazki chloru - nie bardzo lubia sie ze
zwiazkami organicznymi, a ich reakcja sieje THM-ami, ktore sa wysoko
rakotworcze.
Generalnie nie zaleca sie picia wody chlorowanej po spozyciu produktow
organicznych, zwlaszcza nieprzetworzonych przemyslowo, wlasnie z powodu
jak wyzej.
|