Data: 2011-03-07 18:36:42
Temat: Re: Wody wysoko zmineralizowane, a zdrowie
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-03-07 18:35, Lebowski pisze:
> W dniu 2011-03-07 18:16, Pytajnik pisze:
>>> "Pytajnik"<p...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:2679.00000caf.4d73b7bd@newsgate.onet.pl...
>>>> Zuber - zalec się 3x pół szklanki na dzień. Co może grozić przy
>>>> wypijaniu
>>>> 2-4
>>>> Czemu przed wypiciem wody wysoko zmineralizowanej (np. Zuber) nie
>>>> należy
>>>> jeszcze
>>>
>>
>>> już tego żubra tak nie reklamuj, tylko podaj może jakie ma kationy i
>>> aniony
>>
>> Rzeczywiście po przeczytaniu swojego postu, sam doszedłem do wniosku,
>> że wyszła
>> z tego prawie reklama. W każdym razie lekarz zalecił pić, żołądek
>> faktycznie
>> jakby mniej boli, ale zaniepokoiły mnie opinie w internecie.
>>
>> skład mg/dm^3
>>
>> Kationy:
>> Ca++ 132,02
>> MG++ 331,32
>> Na+ 6495
>> Fe++ 0.99
>> K+ 320
>> Li+ 12,49
>>
>> Aniony:
>> HCO_3- 18549,47
>> SO_4-- 49,51
>> CI- 975,08
>> Br- 6,39
>> J- 1,48
>> F- 0,4
>> CO_2 wolny 1952
>>
>> Suma składników stałych 26924,78
>>
>> Składniki niezdysocjowane
>> H_2SiO_3 24,7
>> HBO_2 8,92
>>
>> Także o co chodzi z przedawkowaniem i czemu owoców i warzyw nie można
>> jeść
>> wcześniej?
>
> To jest woda mineralna?
> Widzialem znacznie czystsze scieki przemyslowe.
> Pradopodobnie chodzi o zwiazki chloru - nie bardzo lubia sie ze
> zwiazkami organicznymi, a ich reakcja sieje THM-ami, ktore sa wysoko
> rakotworcze.
> Generalnie nie zaleca sie picia wody chlorowanej po spozyciu produktow
> organicznych, zwlaszcza nieprzetworzonych przemyslowo, wlasnie z powodu
> jak wyzej.
PS oczywiscie wody chlorowanej w kazdej postaci, takze przegotowanej w
postaci herbaty czy kawy i wody surowej przepuszczonej przez filtry
weglowe, poniewaz ani podgrzanie, ani filtracja na filtru aktywnym nie
usuwa chloru.
Nie dotyczy wody dezynfekowanej dwutlenkiem cholru - obecnie cudownego
dziecka coraz wiekszej ilosci modernizowanych stacji uzdatniania.
|