Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "kogutek" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...
Date: Tue, 05 Oct 2010 22:34:05 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 37
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <4cab7de1$0$22814$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1286310846 31304 213.180.130.18 (5 Oct 2010 20:34:06 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Oct 2010 20:34:06 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 188.33.175.145, 10.174.28.60
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.13)
Gecko/20100914 AskTbVD/3.8.0.12304 Firefox/3.5.13
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330428
Ukryj nagłówki
>
> "kogutek" <k...@v...pl> wrote in message
> news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
> >> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
> >> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
> >> >
> >> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
> >> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
> >> >
> >> >
> >> Panie Jerzy,
> >> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy
> >> ???
> >> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
> >> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
> >> Marsjasz
> > Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku zalanego
> > wodą.
> > Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?
>
> Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
> czego nie wiedzą.
> A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba porzucona
> w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
> domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni polowych,
> gotowali w domu i jedli.
> A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem na
> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
>
>
Kluczem jest że zupa Makłowicza była na na czymś więcej niż wodzie i kminku. Z
litości nie zacytuję Twojego przepisu jaki tutaj niedawno podałeś.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|