« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-09 10:38:17
Temat: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...... dla koszernych.
Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia, dodajemy
makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą zagotowujemy.
Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą na
talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
MYŚLIWSKIEGO...
Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-09 17:14:42
Temat: Re: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...
Multisenior napisał(a):
> ... dla koszernych.
>
> Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia, dodajemy
> makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą zagotowujemy.
> Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą na
> talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
> MYŚLIWSKIEGO...
> Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
Czyli co w tych składnikach bo jak koszerne - to mięso wołowe lub
drobiowe. Czy bez mięsa jest. Wyglada mi na typową zupę jarzynową
plus ser wędzony. Lubie sery pod każdą postacią wybróbuję, ale
tych kalorii będzie.
Pzdr. Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-09 17:20:52
Temat: Re: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...Użytkownik "anatol" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1163092482.808620.48790@e3g2000cwe.googlegroups
.com...
Multisenior napisał(a):
> ... dla koszernych.
>
> Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia, dodajemy
> makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą zagotowujemy.
> Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą na
> talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
> MYŚLIWSKIEGO...
> Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
Czyli co w tych składnikach bo jak koszerne - to mięso wołowe lub
drobiowe. Czy bez mięsa jest. Wyglada mi na typową zupę jarzynową
plus ser wędzony. Lubie sery pod każdą postacią wybróbuję, ale
tych kalorii będzie.
========
Jak chcesz KOSZERNE z SEREM i ŚMIETANĄ, to bez MIĘSA!!
"Nie będziesz gotował cielęcia w mleku jego matki".
KOSZERNOŚC WYKLUCZA mieszanie mięsa i produktów mlecznych.
Zresztą "multisenior" (pewnie ze starczej demencji) też walnał BYKA, bo
sporo zółtych serów jest NIE KOSZERNA. Jeżeli powiem podpuszczka pochodzi,
jak Pan Bóg przykazał, z zołądka cielaka, to jest to ser niekoszerny.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-09 18:23:59
Temat: Re: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eivo1n$s63$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "anatol" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:1163092482.808620.48790@e3g2000cwe.googlegroups
.com...
>
> Multisenior napisał(a):
>> ... dla koszernych.
>>
>> Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia,
>> dodajemy
>> makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą
>> zagotowujemy.
>> Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą
>> na
>> talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
>> MYŚLIWSKIEGO...
>> Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
>
> Czyli co w tych składnikach bo jak koszerne - to mięso wołowe lub
> drobiowe. Czy bez mięsa jest. Wyglada mi na typową zupę jarzynową
> plus ser wędzony. Lubie sery pod każdą postacią wybróbuję, ale
> tych kalorii będzie.
>
> ========
>
> Jak chcesz KOSZERNE z SEREM i ŚMIETANĄ, to bez MIĘSA!!
>
> "Nie będziesz gotował cielęcia w mleku jego matki".
>
> KOSZERNOŚC WYKLUCZA mieszanie mięsa i produktów mlecznych.
>
> Zresztą "multisenior" (pewnie ze starczej demencji) też walnał BYKA, bo
> sporo zółtych serów jest NIE KOSZERNA. Jeżeli powiem podpuszczka pochodzi,
> jak Pan Bóg przykazał, z zołądka cielaka, to jest to ser niekoszerny.
>
> DJD
Teraz używa się roślinnych zamienników podpuszczki cielęcej, a ta zupa jest
bez mięsa, ze śmietaną jako opcją, co raczej nie jest konieczne - jest
zasmażana a ser ma circa 50% tłuszczu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-09 19:09:23
Temat: Re: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...In article <1...@e...googlegroups.com
>,
"anatol" <j...@t...pl> wrote:
> Multisenior napisał(a):
> > ... dla koszernych.
> >
> > Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia, dodajemy
> > makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą zagotowujemy.
> > Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą na
> > talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
> > MYŚLIWSKIEGO...
> > Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
>
> Czyli co w tych składnikach bo jak koszerne - to mięso wołowe lub
> drobiowe. Czy bez mięsa jest. Wyglada mi na typową zupę jarzynową
> plus ser wędzony. Lubie sery pod każdą postacią wybróbuję, ale
> tych kalorii będzie.
Jeżeli jest wywar mięsny, to z serem już nie będzie koszerne.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-09 19:22:11
Temat: Re: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-FC85F7.20092309112006@news.gazeta.pl...
> In article <1...@e...googlegroups.com
>,
> "anatol" <j...@t...pl> wrote:
>
>> Multisenior napisał(a):
>> > ... dla koszernych.
>> >
>> > Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia,
>> > dodajemy
>> > makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą
>> > zagotowujemy.
>> > Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą
>> > na
>> > talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
>> > MYŚLIWSKIEGO...
>> > Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
>>
>> Czyli co w tych składnikach bo jak koszerne - to mięso wołowe lub
>> drobiowe. Czy bez mięsa jest. Wyglada mi na typową zupę jarzynową
>> plus ser wędzony. Lubie sery pod każdą postacią wybróbuję, ale
>> tych kalorii będzie.
>
> Jeżeli jest wywar mięsny, to z serem już nie będzie koszerne.
>
> Władysław
Witam!
Dlatego napisałem, że nie tylko dla koszernych - ci wiedzą, co mogą
jeść -reszta je to co lubi lub ma...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |