Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Multisenior" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZIEMNIACZANKA GORSKA NIE TYLKO...
Date: Thu, 9 Nov 2006 19:23:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <eivrot$qtn$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eiv0mv$97c$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@e...googlegroups.com>
<eivo1n$s63$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abdb204.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1163096669 27575 83.6.243.204 (9 Nov 2006 18:24:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Nov 2006 18:24:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0647-0, 2006-11-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282707
Ukryj nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eivo1n$s63$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "anatol" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:1163092482.808620.48790@e3g2000cwe.googlegroups
.com...
>
> Multisenior napisał(a):
>> ... dla koszernych.
>>
>> Typowe składniki, pod koniec smażymy cebulkę do zrumienienia,
>> dodajemy
>> makę w/g upodobań gęstościowych, rozprowadzamy wodą lub zupą
>> zagotowujemy.
>> Dodajemy śmietanę, zieleń pietruszki i koperku. Nalewamy niezbyt gorącą
>> na
>> talerze, na których znajdują się GÓRKI startego na grubej tarce sera
>> MYŚLIWSKIEGO...
>> Teoretycznie może to być każdy inny ser wędzony...
>
> Czyli co w tych składnikach bo jak koszerne - to mięso wołowe lub
> drobiowe. Czy bez mięsa jest. Wyglada mi na typową zupę jarzynową
> plus ser wędzony. Lubie sery pod każdą postacią wybróbuję, ale
> tych kalorii będzie.
>
> ========
>
> Jak chcesz KOSZERNE z SEREM i ŚMIETANĄ, to bez MIĘSA!!
>
> "Nie będziesz gotował cielęcia w mleku jego matki".
>
> KOSZERNOŚC WYKLUCZA mieszanie mięsa i produktów mlecznych.
>
> Zresztą "multisenior" (pewnie ze starczej demencji) też walnał BYKA, bo
> sporo zółtych serów jest NIE KOSZERNA. Jeżeli powiem podpuszczka pochodzi,
> jak Pan Bóg przykazał, z zołądka cielaka, to jest to ser niekoszerny.
>
> DJD
Teraz używa się roślinnych zamienników podpuszczki cielęcej, a ta zupa jest
bez mięsa, ze śmietaną jako opcją, co raczej nie jest konieczne - jest
zasmażana a ser ma circa 50% tłuszczu...
|