Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...

Grupy

Szukaj w grupach

 

ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 36


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-04 07:55:47

Temat: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki pszennej,
zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką, ale
nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić. Postawić w ciepłym miejscu. Po
trzech do pięciu dni powinien być już ukwaszony i mieć lekki zapach kwaśnego
mleka. Wtedy można wziąć gęsty cedzak i odcedzić zawartość, ale pozostałości
ze sitka włożyć ponownie do słoika, dosypać trochę świeżych płatków i znowu
2 łyżki mąki i wymieszać z wodą - jak wyżej...
Odcedzony kwas wlać do butelki aż pod korek lub zakrętkę i postawić butelkę
na dno chłodziarki. Część można wlać na wrzątek np. fifty-fifty i ugotować
próbny żurek...

Na Wielkanoc żurek można ugotować na wodzie lub rosole, na wodę dać dwa
grzybki, liść ziela, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnie, po 2-3
ziarna każdego, trochę oleju na wierzch - pogotować, aż grzybki zmiękną, a
wywar zabarwi się na brąz. Zalać zbełtanym zakwasem z butelki, zagotować
(kipi!!!) dodać przyprawy do zup w płynie, albo jak kto ma dodać posiekany
zielony liść lubczyka i parę ząbków czosnku, majeranek i wlać skwarki wraz z
wytopionym tłuszczem na końcu dosolić do smaku.
Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w kostkę,
bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę gęstej
smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało. W innej
wersji może być ugotowany na białej kiełbasie, wtedy kiełbasę po ugotowaniu
wyjmujemy z wody, kroimy na talarki i kładziemy na talerze, i zalewamy
żurkiem. Dosalanie zostawiamy na koniec, jadłem wiele żurków, fantastycznych
w smaku, ale skutecznie przesolonych. Aby sytuację uratować przydaje się
druga butelka zakwasu i/albo śmietana jako regulator...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-04 08:14:04

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
pszennej,
> zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
> wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką,
ale
> nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić.


Dzięki za przepis, spróbuję przygotować sobie taki zakwas do żurku, tylko o
dwa szczegóły poproszę - czy ta mąka i chleb mają być razowe?


pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-04 08:24:37

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0t9vj$kn1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
>> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
> pszennej,
>> zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
>> wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką,
> ale
>> nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić.
>
>
> Dzięki za przepis, spróbuję przygotować sobie taki zakwas do żurku, tylko
> o
> dwa szczegóły poproszę - czy ta mąka i chleb mają być razowe?
>
>
> pozdrawiam
> Basia

Dowolne, ja daję kawałek kromki która pływa i szybko zakwasza, a mąka
dowolna pszenna np.550 to zagęstnik, dla mnie wodnisty żurek to horrendum...
Jak ktoś ma mąkę owsianą też może być, żytni żurek też ludzie robią... Nawet
w sklepie czasem można kupić mąkę żytnią o nazwie żurkowa, ale dodawałem ją
do chleba, bo żurek mi mniej smakował niż ten z płatków. Zwykłe płatki też
mogą być, ale górskie są lepsze i bardziej wydajne...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-04 14:40:15

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w
> kostkę, bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę
> gęstej smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało.

z twarogiem to nie znalem...
pozdrawiam
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-04 14:59:51

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote in message
news:e0u0ib$su$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w kostkę,
>> bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę gęstej
>> smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało.
>
> z twarogiem to nie znalem...
> pozdrawiam
> Mars

Zawsze jest jakis pierwszy raz...

Wielu pierwszych razy życzy

Panslavista

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-04 18:57:43

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl> szukaj wiadomości tego autora


> z twarogiem to nie znalem...
> pozdrawiam

Popularny na Podkarpaciu. Mój TZ pół kostki do żurku daje +jajka+kiełbasa
(łyżka ma stać). Dla mnie nie do strawienia, ale we mnie podsądecka krew
płynie ;-).

D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-05 05:50:21

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "ktabaczynski" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
> pszennej,
[ciach]

Przecie to zwykła pornografia.
Wyrób zakwasopodobny.
Bzdura jakaś...

Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
biały, a nie prawdziwy żurek.

Pozdrowienia. Krzysztof.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-05 06:09:47

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

ktabaczynski napisał(a):

> Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
> razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
> nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
> biały, a nie prawdziwy żurek.

Masz rację, ale niezupełnie.
"Jedynie słuszny żurek" jest z mąki żytniej razowej, jednak w
najbiedniejszych regionach Malopolski i Podkarpacia, gdzie na glinie i
skale rodził się tylko owies, robiono żurek owsiany, podawany właśnie z
twarogiem, kiedy chciano, by był bogatszy. W rejonie Przemyśla dodawano
do niego śledzia. Więc jeśli chcemy uhonorować dawną kuchnię regionalną,
spokojnie można zaserwować żurek owsiany. Oczywiście zakwas robiony nie
z płatków, a z osypki (grubo mielonej mąki owsianej).
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-05 06:25:04

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dorota *** napisał(a):
>>z twarogiem to nie znalem...
>>pozdrawiam
>
>
> Popularny na Podkarpaciu. Mój TZ pół kostki do żurku daje +jajka+kiełbasa
> (łyżka ma stać). Dla mnie nie do strawienia, ale we mnie podsądecka krew
> płynie ;-).
>
> D.
>
>
uuu chyba sprobuje...
jak juz gdzies lyzka stoi to dobry znak ;)
smietane do zurku czasem dodawalem ale twarog nigdy...
tymi swietami sprawdze...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-05 06:30:44

Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ktabaczynski" <k...@w...pl> wrote in message
news:e0vlr1$6i5$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
>> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
>> pszennej,
> [ciach]
>
> Przecie to zwykła pornografia.
> Wyrób zakwasopodobny.
> Bzdura jakaś...
>
> Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
> razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
> nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
> biały, a nie prawdziwy żurek.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof.

Pan purysta?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa pieczarkowa
miodonka
BUDYNIE...
Majorka - co KONIECZNIE zjeść
penne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »