« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-04 07:55:47
Temat: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki pszennej,
zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką, ale
nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić. Postawić w ciepłym miejscu. Po
trzech do pięciu dni powinien być już ukwaszony i mieć lekki zapach kwaśnego
mleka. Wtedy można wziąć gęsty cedzak i odcedzić zawartość, ale pozostałości
ze sitka włożyć ponownie do słoika, dosypać trochę świeżych płatków i znowu
2 łyżki mąki i wymieszać z wodą - jak wyżej...
Odcedzony kwas wlać do butelki aż pod korek lub zakrętkę i postawić butelkę
na dno chłodziarki. Część można wlać na wrzątek np. fifty-fifty i ugotować
próbny żurek...
Na Wielkanoc żurek można ugotować na wodzie lub rosole, na wodę dać dwa
grzybki, liść ziela, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnie, po 2-3
ziarna każdego, trochę oleju na wierzch - pogotować, aż grzybki zmiękną, a
wywar zabarwi się na brąz. Zalać zbełtanym zakwasem z butelki, zagotować
(kipi!!!) dodać przyprawy do zup w płynie, albo jak kto ma dodać posiekany
zielony liść lubczyka i parę ząbków czosnku, majeranek i wlać skwarki wraz z
wytopionym tłuszczem na końcu dosolić do smaku.
Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w kostkę,
bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę gęstej
smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało. W innej
wersji może być ugotowany na białej kiełbasie, wtedy kiełbasę po ugotowaniu
wyjmujemy z wody, kroimy na talarki i kładziemy na talerze, i zalewamy
żurkiem. Dosalanie zostawiamy na koniec, jadłem wiele żurków, fantastycznych
w smaku, ale skutecznie przesolonych. Aby sytuację uratować przydaje się
druga butelka zakwasu i/albo śmietana jako regulator...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-04 08:14:04
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
pszennej,
> zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
> wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką,
ale
> nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić.
Dzięki za przepis, spróbuję przygotować sobie taki zakwas do żurku, tylko o
dwa szczegóły poproszę - czy ta mąka i chleb mają być razowe?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-04 08:24:37
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0t9vj$kn1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
>> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
> pszennej,
>> zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
>> wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką,
> ale
>> nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić.
>
>
> Dzięki za przepis, spróbuję przygotować sobie taki zakwas do żurku, tylko
> o
> dwa szczegóły poproszę - czy ta mąka i chleb mają być razowe?
>
>
> pozdrawiam
> Basia
Dowolne, ja daję kawałek kromki która pływa i szybko zakwasza, a mąka
dowolna pszenna np.550 to zagęstnik, dla mnie wodnisty żurek to horrendum...
Jak ktoś ma mąkę owsianą też może być, żytni żurek też ludzie robią... Nawet
w sklepie czasem można kupić mąkę żytnią o nazwie żurkowa, ale dodawałem ją
do chleba, bo żurek mi mniej smakował niż ten z płatków. Zwykłe płatki też
mogą być, ale górskie są lepsze i bardziej wydajne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-04 14:40:15
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
> Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w
> kostkę, bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę
> gęstej smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało.
z twarogiem to nie znalem...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-04 14:59:51
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
"Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote in message
news:e0u0ib$su$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w kostkę,
>> bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę gęstej
>> smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało.
>
> z twarogiem to nie znalem...
> pozdrawiam
> Mars
Zawsze jest jakis pierwszy raz...
Wielu pierwszych razy życzy
Panslavista
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-04 18:57:43
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
> z twarogiem to nie znalem...
> pozdrawiam
Popularny na Podkarpaciu. Mój TZ pół kostki do żurku daje +jajka+kiełbasa
(łyżka ma stać). Dla mnie nie do strawienia, ale we mnie podsądecka krew
płynie ;-).
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-05 05:50:21
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
> pszennej,
[ciach]
Przecie to zwykła pornografia.
Wyrób zakwasopodobny.
Bzdura jakaś...
Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
biały, a nie prawdziwy żurek.
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-05 06:09:47
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...ktabaczynski napisał(a):
> Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
> razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
> nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
> biały, a nie prawdziwy żurek.
Masz rację, ale niezupełnie.
"Jedynie słuszny żurek" jest z mąki żytniej razowej, jednak w
najbiedniejszych regionach Malopolski i Podkarpacia, gdzie na glinie i
skale rodził się tylko owies, robiono żurek owsiany, podawany właśnie z
twarogiem, kiedy chciano, by był bogatszy. W rejonie Przemyśla dodawano
do niego śledzia. Więc jeśli chcemy uhonorować dawną kuchnię regionalną,
spokojnie można zaserwować żurek owsiany. Oczywiście zakwas robiony nie
z płatków, a z osypki (grubo mielonej mąki owsianej).
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-05 06:25:04
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...Dorota *** napisał(a):
>>z twarogiem to nie znalem...
>>pozdrawiam
>
>
> Popularny na Podkarpaciu. Mój TZ pół kostki do żurku daje +jajka+kiełbasa
> (łyżka ma stać). Dla mnie nie do strawienia, ale we mnie podsądecka krew
> płynie ;-).
>
> D.
>
>
uuu chyba sprobuje...
jak juz gdzies lyzka stoi to dobry znak ;)
smietane do zurku czasem dodawalem ale twarog nigdy...
tymi swietami sprawdze...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-05 06:30:44
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
"ktabaczynski" <k...@w...pl> wrote in message
news:e0vlr1$6i5$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
>> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
>> pszennej,
> [ciach]
>
> Przecie to zwykła pornografia.
> Wyrób zakwasopodobny.
> Bzdura jakaś...
>
> Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
> razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
> nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
> biały, a nie prawdziwy żurek.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof.
Pan purysta?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |