Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Date: Tue, 4 Apr 2006 09:55:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abca70.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144137626 16365 83.6.216.70 (4 Apr 2006 08:00:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Apr 2006 08:00:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0614-0, 2006-04-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264766
Ukryj nagłówki
Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki pszennej,
zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką, ale
nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić. Postawić w ciepłym miejscu. Po
trzech do pięciu dni powinien być już ukwaszony i mieć lekki zapach kwaśnego
mleka. Wtedy można wziąć gęsty cedzak i odcedzić zawartość, ale pozostałości
ze sitka włożyć ponownie do słoika, dosypać trochę świeżych płatków i znowu
2 łyżki mąki i wymieszać z wodą - jak wyżej...
Odcedzony kwas wlać do butelki aż pod korek lub zakrętkę i postawić butelkę
na dno chłodziarki. Część można wlać na wrzątek np. fifty-fifty i ugotować
próbny żurek...
Na Wielkanoc żurek można ugotować na wodzie lub rosole, na wodę dać dwa
grzybki, liść ziela, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnie, po 2-3
ziarna każdego, trochę oleju na wierzch - pogotować, aż grzybki zmiękną, a
wywar zabarwi się na brąz. Zalać zbełtanym zakwasem z butelki, zagotować
(kipi!!!) dodać przyprawy do zup w płynie, albo jak kto ma dodać posiekany
zielony liść lubczyka i parę ząbków czosnku, majeranek i wlać skwarki wraz z
wytopionym tłuszczem na końcu dosolić do smaku.
Na talerz dajemy talarki podsmażonej kiełbasy, szynkę pokrajaną w kostkę,
bryłki twarogu, tarty chrzan, pokrojone jajka na twardo, łyżkę gęstej
smietany - słodkiej, gdy żurek za kwaśny, kwaśnej, gdy za mało. W innej
wersji może być ugotowany na białej kiełbasie, wtedy kiełbasę po ugotowaniu
wyjmujemy z wody, kroimy na talarki i kładziemy na talerze, i zalewamy
żurkiem. Dosalanie zostawiamy na koniec, jadłem wiele żurków, fantastycznych
w smaku, ale skutecznie przesolonych. Aby sytuację uratować przydaje się
druga butelka zakwasu i/albo śmietana jako regulator...
|