Data: 2006-04-05 13:48:10
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maciej L." <m...@c...com.pl> wrote in message
news:e10h50$1hfb$1@news2.ipartners.pl...
BasiaBjk napisał(a):
> "Jedynie słuszny żurek" jest z mąki żytniej razowej, jednak w
> najbiedniejszych regionach Malopolski i Podkarpacia, gdzie na glinie i
> skale rodził się tylko owies, robiono żurek owsiany, podawany właśnie z
> twarogiem, kiedy chciano, by był bogatszy. W rejonie Przemyśla dodawano
> do niego śledzia. Więc jeśli chcemy uhonorować dawną kuchnię regionalną,
> spokojnie można zaserwować żurek owsiany. Oczywiście zakwas robiony nie z
> płatków, a z osypki (grubo mielonej mąki owsianej).
Czyli dochodzimy do punktu, w ktorym trzeba rozgraniczyc na:
Zurek Kujawski, Malopolski, Podkarpacki itd...
Zorkow, tyle co bigosow, Leczo i innych wynalazkow. Przeciez i babke i
biszkopt robi sie rozny. Dlatego optuje by purysci przestali wtracac 3
grosze i w ramach polemiki podali przepis jakiego sami uzywaja - wtedy
wszystko bedzie jasne a ludzie sprawdza ten, ktory wyda im sie godny
sprawdzenia.
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
Pochodzę z Podkarpacia, żurek robiło się z tego, co było pod ręką,
generalnie odczuwałem żurek żytni jako nieco gorzki w porównaniu z owsianym.
Twaróg dawało się od "święta", a nie z biedy, chociaż mógł występować
(oprócz jajek) jako samodzielny dodatek, tak jak w zupie piwnej z twarogiem,
do której żurek jest bardzo podobny...
Standardowo są to jajka i kiełbasa, takze biała, na okrasę słoninka lub
wędzonka.
Żurek jest barszczem białym, choć bardziej białym, gdy doda się do niego
śmietanę...
Tak, że nie ma konfliktów po za tradycjami rodzinnymi...
Barszcze - czerwone lub białe zupy zakwaszane lub na zakwasie, także na
kwasie z ogórków, ale nie na kwasie z kapusty (kapuśniaki, kwaśnice), można
częściowo zaliczyć do barszczów zupę szczawiową, bez ziemniaków, ale z
jajkiem na twardo, oraz botwinkę, także z jajkiem...
Smacznego!!!
Mam jeszcze botwinkę w słoikach - jutro będzie. Także buraczki w słoikach,
przynajmniej raz w tygodniu mam barszczyk czysty do paluszków. Idę piec
paluszki drożdżowe z kminkiem.
Już mi ślinka napływa!!! ;-P))))))))
|