Data: 2006-04-05 17:37:20
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jagna " <b...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:e10kg6$mq7$1@inews.gazeta.pl...
> Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):
>
>
>> z twarogiem to nie znalem...
>> pozdrawiam
>> Mars
>
> U mojej teściowej to się święconka nazywa. Gotuje się barszcz (woda z
> żurku -
> zwana barszczem - bez metów na rosole z szynki surowej) bez zabielania. W
> misce robi sie miszmasz kiełbaski w krążki, tej szynki z gotowania w
> kostkę,
> twarogu (wcześniej odpowiednio spreparowany ale nie poznałam tajników, nie
> kruszy się tak) w kostkę, chleb razowy lub swojski w kostkę, jaja w kostkę
> i
> skrobane wiórka chrzanu (ja to tego chrzanu daję sporo). Naklada sie taką
> mieszankę na talerze i zalewa barszczem. Poprostu rewelka:). Teściowa
> pochodzi spod Biłgoraja (zamojszczyzna) i miłam okazję jeść taką swięconkę
> w
> wydaniu matki teściowej. U nich się właściwie nic innego nie podaje w
> pierwszy dzień świąt. jakieś 5 lat temu byliśmy tam na święta objadłam się
> jak bąk i odtąd sama robie:)
> AgaL, ze śliną na brodzie , dobrze ze świeta blisko:)
Co do twarogu do żuru na Wielkanoc - wiedza pozyskana od żony:
Twaróg dobrze odciśnięty miesza się z surowymi żóltkami 1kg - 2 żóltka,
wkłada ponownie do woreczka i do prasy, gdy już na dobre odcieknie daje się
do na talerzyku i kładzie w ciepłym i przewiewnym miejscu dla obsuszenia. W
Wielkanocny poranek kroi się go na talerze, reszta jak wyżej. Żurek jest
gotowany na rosole z gotowania szynki, wędzonego boczku, surowych
wieprzowych żeberek, kości od szynki, łopatki, schabu. Rosół ten zakwasza
się czystym zakwasem (bez mąki) - dlatego jest przeźroczysty...
|