Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Date: Wed, 5 Apr 2006 19:37:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <e10v95$o8l$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0u0ib$su$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e10kg6$mq7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbs250.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144258662 24853 83.6.208.250 (5 Apr 2006 17:37:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Apr 2006 17:37:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0614-1, 2006-04-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264935
Ukryj nagłówki
"Jagna " <b...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:e10kg6$mq7$1@inews.gazeta.pl...
> Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):
>
>
>> z twarogiem to nie znalem...
>> pozdrawiam
>> Mars
>
> U mojej teściowej to się święconka nazywa. Gotuje się barszcz (woda z
> żurku -
> zwana barszczem - bez metów na rosole z szynki surowej) bez zabielania. W
> misce robi sie miszmasz kiełbaski w krążki, tej szynki z gotowania w
> kostkę,
> twarogu (wcześniej odpowiednio spreparowany ale nie poznałam tajników, nie
> kruszy się tak) w kostkę, chleb razowy lub swojski w kostkę, jaja w kostkę
> i
> skrobane wiórka chrzanu (ja to tego chrzanu daję sporo). Naklada sie taką
> mieszankę na talerze i zalewa barszczem. Poprostu rewelka:). Teściowa
> pochodzi spod Biłgoraja (zamojszczyzna) i miłam okazję jeść taką swięconkę
> w
> wydaniu matki teściowej. U nich się właściwie nic innego nie podaje w
> pierwszy dzień świąt. jakieś 5 lat temu byliśmy tam na święta objadłam się
> jak bąk i odtąd sama robie:)
> AgaL, ze śliną na brodzie , dobrze ze świeta blisko:)
Co do twarogu do żuru na Wielkanoc - wiedza pozyskana od żony:
Twaróg dobrze odciśnięty miesza się z surowymi żóltkami 1kg - 2 żóltka,
wkłada ponownie do woreczka i do prasy, gdy już na dobre odcieknie daje się
do na talerzyku i kładzie w ciepłym i przewiewnym miejscu dla obsuszenia. W
Wielkanocny poranek kroi się go na talerze, reszta jak wyżej. Żurek jest
gotowany na rosole z gotowania szynki, wędzonego boczku, surowych
wieprzowych żeberek, kości od szynki, łopatki, schabu. Rosół ten zakwasza
się czystym zakwasem (bez mąki) - dlatego jest przeźroczysty...
|