Data: 2006-04-08 07:47:32
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e17p53$n1r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Spróbować, gdy kwaśny wystarczy wymieszać (chyba, że ktoś preferuje
>> zupełnie czysty), przecedzic przez gęste sitko i wlać na gotująca się
>> wodę z dwoma grzybkami, zielem angielskim (2-3 ziarna) pieprzem (2-3)
>> ziarna, lisciem laurowym, zagotować, na koniec sypnąć majeranku i
>> wycisnąć z praski dwa ząbki czosnku, omaścić np smażonym, wędzonym
>> boczusiem w kostkę, ja wrzucam jeszcze kiełbasę w kostkę, a na talerze
>> jajka na twardo i chrzan...
>> To, co zostało na sitku użyć jako zakwasu na następny żurek.
>
> Pisales poprzednio o twarogu. W tym przepisie nie ma go. Po pomylka? A
> jezeli rzeczywiscie go dodajesz to jaki jest to twarog? Czy trzeba go
> specjalnie przyrzadzac? Czy jest to "sklepowy" twarog tlusty?
>
> MP
Jeżeli nie świąteczny to zwykly tłusty - spróbuj odrobinę na początku,
chrzan też może być "kupny", byle nie ten z dodatkiem "Murzynki"...
W gruncie rzeczy, można go jeść od czystogo do dowolnej liczby dodatków.
Czyli czym chata bogata. Ja piję nawet na zimno, z kubka, wcale nie mając
kaca...
|