Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Date: Wed, 5 Apr 2006 15:48:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <e10hre$17b$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0vlr1$6i5$1@inews.gazeta.pl>
<e0vmrc$90s$1@inews.gazeta.pl> <e10h50$1hfb$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: abbs250.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144244911 1259 83.6.208.250 (5 Apr 2006 13:48:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Apr 2006 13:48:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0614-1, 2006-04-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264917
Ukryj nagłówki
"Maciej L." <m...@c...com.pl> wrote in message
news:e10h50$1hfb$1@news2.ipartners.pl...
BasiaBjk napisał(a):
> "Jedynie słuszny żurek" jest z mąki żytniej razowej, jednak w
> najbiedniejszych regionach Malopolski i Podkarpacia, gdzie na glinie i
> skale rodził się tylko owies, robiono żurek owsiany, podawany właśnie z
> twarogiem, kiedy chciano, by był bogatszy. W rejonie Przemyśla dodawano
> do niego śledzia. Więc jeśli chcemy uhonorować dawną kuchnię regionalną,
> spokojnie można zaserwować żurek owsiany. Oczywiście zakwas robiony nie z
> płatków, a z osypki (grubo mielonej mąki owsianej).
Czyli dochodzimy do punktu, w ktorym trzeba rozgraniczyc na:
Zurek Kujawski, Malopolski, Podkarpacki itd...
Zorkow, tyle co bigosow, Leczo i innych wynalazkow. Przeciez i babke i
biszkopt robi sie rozny. Dlatego optuje by purysci przestali wtracac 3
grosze i w ramach polemiki podali przepis jakiego sami uzywaja - wtedy
wszystko bedzie jasne a ludzie sprawdza ten, ktory wyda im sie godny
sprawdzenia.
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
Pochodzę z Podkarpacia, żurek robiło się z tego, co było pod ręką,
generalnie odczuwałem żurek żytni jako nieco gorzki w porównaniu z owsianym.
Twaróg dawało się od "święta", a nie z biedy, chociaż mógł występować
(oprócz jajek) jako samodzielny dodatek, tak jak w zupie piwnej z twarogiem,
do której żurek jest bardzo podobny...
Standardowo są to jajka i kiełbasa, takze biała, na okrasę słoninka lub
wędzonka.
Żurek jest barszczem białym, choć bardziej białym, gdy doda się do niego
śmietanę...
Tak, że nie ma konfliktów po za tradycjami rodzinnymi...
Barszcze - czerwone lub białe zupy zakwaszane lub na zakwasie, także na
kwasie z ogórków, ale nie na kwasie z kapusty (kapuśniaki, kwaśnice), można
częściowo zaliczyć do barszczów zupę szczawiową, bez ziemniaków, ale z
jajkiem na twardo, oraz botwinkę, także z jajkiem...
Smacznego!!!
Mam jeszcze botwinkę w słoikach - jutro będzie. Także buraczki w słoikach,
przynajmniej raz w tygodniu mam barszczyk czysty do paluszków. Idę piec
paluszki drożdżowe z kminkiem.
Już mi ślinka napływa!!! ;-P))))))))
|