Data: 2006-04-05 13:36:32
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisał(a):
> "Jedynie słuszny żurek" jest z mąki żytniej razowej, jednak w
> najbiedniejszych regionach Malopolski i Podkarpacia, gdzie na glinie i
> skale rodził się tylko owies, robiono żurek owsiany, podawany właśnie z
> twarogiem, kiedy chciano, by był bogatszy. W rejonie Przemyśla dodawano
> do niego śledzia. Więc jeśli chcemy uhonorować dawną kuchnię regionalną,
> spokojnie można zaserwować żurek owsiany. Oczywiście zakwas robiony nie
> z płatków, a z osypki (grubo mielonej mąki owsianej).
Czyli dochodzimy do punktu, w ktorym trzeba rozgraniczyc na:
Zurek Kujawski, Malopolski, Podkarpacki itd...
Zorkow, tyle co bigosow, Leczo i innych wynalazkow. Przeciez i babke i
biszkopt robi sie rozny. Dlatego optuje by purysci przestali wtracac 3
grosze i w ramach polemiki podali przepis jakiego sami uzywaja - wtedy
wszystko bedzie jasne a ludzie sprawdza ten, ktory wyda im sie godny
sprawdzenia.
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
|