Data: 2006-04-05 06:09:47
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ktabaczynski napisał(a):
> Prawdziwy zakwas robi się z mąki żytniej, grubo mielonej,
> razem z wąsami (tymi żytnimi wąsami). A mąki pszennej
> nie dodaje się, bo wtedy wychodzi ten paskudny barszcz
> biały, a nie prawdziwy żurek.
Masz rację, ale niezupełnie.
"Jedynie słuszny żurek" jest z mąki żytniej razowej, jednak w
najbiedniejszych regionach Malopolski i Podkarpacia, gdzie na glinie i
skale rodził się tylko owies, robiono żurek owsiany, podawany właśnie z
twarogiem, kiedy chciano, by był bogatszy. W rejonie Przemyśla dodawano
do niego śledzia. Więc jeśli chcemy uhonorować dawną kuchnię regionalną,
spokojnie można zaserwować żurek owsiany. Oczywiście zakwas robiony nie
z płatków, a z osypki (grubo mielonej mąki owsianej).
--
pa, BBjk
|