Data: 2006-04-04 08:24:37
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0t9vj$kn1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Aby mieć żurek na Wielkanoc należy kupić płatki owsiane górskie. Do słoja
>> litrowego wsypać do 1/3 objętości płatków owsianych i 2 łyżki mąki
> pszennej,
>> zalać czystą przegotowaną wodą - kto ma - moze być surowa z filtra RO,
>> wymieszać, aby nie było grudek, dołożyć kęs chleba i przykryć pokrywką,
> ale
>> nie szczelnie , aby gazy mógły uchodzić.
>
>
> Dzięki za przepis, spróbuję przygotować sobie taki zakwas do żurku, tylko
> o
> dwa szczegóły poproszę - czy ta mąka i chleb mają być razowe?
>
>
> pozdrawiam
> Basia
Dowolne, ja daję kawałek kromki która pływa i szybko zakwasza, a mąka
dowolna pszenna np.550 to zagęstnik, dla mnie wodnisty żurek to horrendum...
Jak ktoś ma mąkę owsianą też może być, żytni żurek też ludzie robią... Nawet
w sklepie czasem można kupić mąkę żytnią o nazwie żurkowa, ale dodawałem ją
do chleba, bo żurek mi mniej smakował niż ten z płatków. Zwykłe płatki też
mogą być, ale górskie są lepsze i bardziej wydajne...
|