Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jurek - steki.pl" <j...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zaczynamy grillowanie
Date: Mon, 9 Apr 2001 10:21:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 54
Message-ID: <9arr05$5uq$1@news.tpi.pl>
References: <9acde7$mo6$1@news.internetia.pl>
<M...@w...pl>
<3...@p...onet.pl> <3...@m...poznan.pl>
<3...@p...onet.pl> <9alchv$k00$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa136.plonsk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 986804037 6106 213.25.216.136 (9 Apr 2001 08:13:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Apr 2001 08:13:57 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49043
Ukryj nagłówki
Przepis jest podobny do przepisu na sos argentyński chimichuri.
W tamtym przepisie używa się jescze bazyli i ocet powinien być balsamico.
Bardzo dobry ze stekami z rostbefu argentyńskiego.
Bardzo dobry do steków rump steak (churrasco)
Pozdrawiam
Jurek
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9alchv$k00$2@news.tpi.pl...
>
> A ja nie widzę u was pewnego "innego"sosu do mięs.
> Mój dziadek po powrocie z Argentyny przywiózł tylko jeden przepis.Mówi na
to
> Asado.Jest to zwykłe mięso przygotowane na ruszcie ( grill a dziadek robił
> to w piekarniku) Nie pamiętam konkretnie jaki typ mięsa piekł ale prawdę
> mówiąc sami uznacie jakie jest najlepsze według własnego uznania.Mięso
musi
> być soczyste i dość miękkie.Każde mięso spełniające te wymagania bedzie
się
> nadawać bo podstawą jest SOS.
> Przygotujcie sobie sami mięso a ja wam pomogę z sosem.
>
> Potrzebujemy duuuuużo natki pietruszki poszatkowanej, duuuużo ząbków
czosnku
> utartych z solą ( nie tak dużo), pieprz czarny, olej ale nie wiem czemu
nie
> może to być oliwa( sami uznacie) i OCET.(zwykły lub winny ale musi
smakować
> bardziej octem niż innymi dodatkami)
> Potrzebujemy jeszcze ciepłą przegotowaną wodę.Wszystko razem
> mieszamy.Pietrucha, czosnek, zalewamy wodą ( szklanka), dolewamy oleju(
1/4
> szkl.), teraz ocet (1/5szkl.- sami posmakujecie, musi być go czuć ale nie
za
> kwaśne)
> Solimy i pieprzymy wg. uznania ale musi to mieć charakter.Całość ma mieć
> dość zawiesistą konsystencję( duża rola pietruszki)Musi być słonawe,
> pieprzne, kwaskowate.Odstawiamy do lodówki na noc + -, aby się zgryzło.
> Po upieczeniu mięs , nakładamy solidną porcję sosu( kopczyk z pietruchy)na
> kawałek mięsa( to nam pachnie i rozlewa sie po talerzu)To jest takie
> genialne, że niszczy tłustość mięsa i nadaje daniu lekko(
strawno)ść.Czary.
> KOniecznie podajemy z bułką , którą maczamy w sosie na talerzu przez cały
> czas.Smacznego
> P.S. podaje niewyrażne proporcje bo sama zawsze robię to na
> oko.Dostosowujcie proporcje sami wg. gustu.Smacznego.
> AgataW.
>
>
|