Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakalce

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zakalce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-25 18:09:19

Temat: Zakalce
Od: "XXL" <X...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam bardzo serdecznie,

Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac z
Waszej rady.

Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote" zakalca.
Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem sie
trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te zakalce.
Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by byc
przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem". Kuchenke
posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies sugestie
pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly szacunek.

A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a sa
tylko suche dane technicze.

Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam
Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-25 19:29:07

Temat: Re: Zakalce
Od: "SevenOfNine" <S...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie otrzymalam
zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym razem
wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z rodzynkami
czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
7/9

XXL <X...@a...com> wrote in message news:39a6b575$1@news.vogel.pl...
> Witam bardzo serdecznie,
>
> Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac z
> Waszej rady.
>
> Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote" zakalca.
> Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem sie
> trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te zakalce.
> Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by byc
> przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem". Kuchenke
> posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies sugestie
> pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly szacunek.
>
> A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
> pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a sa
> tylko suche dane technicze.
>
> Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-25 19:53:49

Temat: Re: Zakalce
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Zakalec, moim zdaniem, robi sie w ciastach niedopieczonych, w ciastach
pieczonych w za zimnym piecu, lub z owocow, ktore maja za duzo soku.
Przyczyna moze tez byc za wysoka zawartosc glutenu w mace.
Magdalena Bassett

SevenOfNine wrote:
>
> No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie otrzymalam
> zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym razem
> wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z rodzynkami
> czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> 7/9
>
> XXL <X...@a...com> wrote in message news:39a6b575$1@news.vogel.pl...
> > Witam bardzo serdecznie,
> >
> > Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac z
> > Waszej rady.
> >
> > Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote" zakalca.
> > Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem sie
> > trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te zakalce.
> > Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by byc
> > przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem". Kuchenke
> > posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies sugestie
> > pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly szacunek.
> >
> > A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
> > pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a sa
> > tylko suche dane technicze.
> >
> > Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
> > Pozdrawiam
> > Sylwia
> >
> >

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-26 00:42:48

Temat: Re: Zakalce
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Fri, 25 Aug 2000 20:09:19 +0200 autorstwa XXL
(X...@a...com):
:
: Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote" zakalca.

Zakalec wychodzi, gdy przeziebisz ciasto, gdy ma za duzo plynow, gdy
dasz za malo proszku do pieczenia... czynnikow moze byc sporo.

Inna sprawa, ze ja za zakalcem wprost przepadam i mam swoje ulubione
ciasta, w ktorych mam opracowany taki przepis, ze na 100% wychodzi
zakalec :)

A Wy lubicie zakalce? :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-26 20:19:10

Temat: Re: Zakalce
Od: "Katarzyna Kikowska" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "SevenOfNine" <S...@i...pl> napisał w wiadomości
news:7Ozp5.17396$Yl4.396990@news.tpnet.pl...
> No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie otrzymalam
> zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym razem
> wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z
rodzynkami
> czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> 7/9
>
Witam Cię serdecznie!
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak można zrobić zakalec z ciasta
drożdżowego.
Ja piekę je chyba od 10 roku życia i jeszcze mi się nie udało zrobić
zakalca więc
podzielę się z tobą wiedzą jak to robię.
Przepis:
1 kg mąki
1/2 litra mleka
25 dkg tłuszczu (margaryna i smalec, lub ewentualnie olej)
25 kg cukru
szczypta soli
5-10 dkg drożdży
1 jajko

Kruszonka;
1/2 kostki margaryny
10 dkg mąki
10 dkg cukru
cukier waniliowy
odrobinę proszku do pieczenia (mniej niż 1/2 łyżeczki)
żółtko jajka

Wykonanie:
Podgrzewam mleko. W drugim garnuszku rozpuszczam margarynę ze smalcem
(ze smalcem lub olejem ciasto jest bardziej wilgotne, dłużej utrzymuje
świeżość)
Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem mąką
i cukrem - pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Jak wyrosną to
wlewam
wszystko do miski (składniki mogą być ciepłe, ale nie gorące) wbijam jajko
i białko,
które zostaje od kruszonki. Wszystko dokładnie wyrabiam tak długo, aż ręka
oderwana
od ciasta jest prawie "czysta".Ciasto przykrywam ręcznikiem i pozostawiam do
wyrośnięcia.

Jak wyrośnie przekładam na blaszkę, wierzch polewam łyżeczką stopionego
masła (ciasto
nie klei się do ręki a w piecu ładnie się rumieni) Na wierzch co kto lubi,
albo co jest:
jabłka, śliwki,wiśnie,.........śmietana 30% zakwaszona(wtedy bez
kruszonki) - na wierzch
przed włożeniem do pieca posypać cukrem. Ten ze śmietaną to ulubiony mojego
brata
sam piecze, a że lubi bardzo słodkie sypie na wierzch ze 7 łyżek cukru, gdy
ja zaledwie
3-4. Najlepsze ciasto drożdżowe jest jeszcze ciepłe (niezdrowe podobno
jest jedzenie ciepłego ciasta ale.....)Piec w 180 stopniach 30 minut.
Smacznego!
Powodzenia!
Pozdrawiam serdecznie. Kasia.
Ps. Daj znać jak się upiecze!!!!!!!!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-26 23:02:49

Temat: Re: Zakalce
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Grzegorz Janoszka wrote:[...]
> Inna sprawa, ze ja za zakalcem wprost przepadam i mam swoje ulubione
> ciasta, w ktorych mam opracowany taki przepis, ze na 100% wychodzi
> zakalec :)
>
> A Wy lubicie zakalce? :)

W USA jest takie ciasto, ktore nazywa sie brownies. Jest to czekoladowy
zakalec, od spodu do gory. Wszyscy to uwielbiaja, mozna do tego
domieszac troche sera homogenizowanego w biale smugi itak piec - ma sie
wtedy zebrowaty zakalec, albo orzechy, albo dodatkowo czekoladowe
kawalki. Jest to pyszota. Najlepsze na cieplo, nikt nie choruje
jakos...moze od dziecka przyzwyczajeni. Nie mam pod reka przepisu, ale
podrzuce wkrotce.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-27 18:15:39

Temat: Re: Zakalce
Od: "SevenOfNine" <S...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy znasz moze przepis na mniejsza ilosc ciasta (kilogram maki to troche
duzo)? Czy wystarczy zastosowac jedynie polowe skladnikow?

Dzieki.
7/9


Katarzyna Kikowska <k...@i...pl> wrote in message
news:39a82611$1@news.vogel.pl...
>
> Użytkownik "SevenOfNine" <S...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:7Ozp5.17396$Yl4.396990@news.tpnet.pl...
> > No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie
otrzymalam
> > zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym
razem
> > wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z
> rodzynkami
> > czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> > 7/9
> >
> Witam Cię serdecznie!
> Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak można zrobić zakalec z ciasta
> drożdżowego.
> Ja piekę je chyba od 10 roku życia i jeszcze mi się nie udało zrobić
> zakalca więc
> podzielę się z tobą wiedzą jak to robię.
> Przepis:
> 1 kg mąki
> 1/2 litra mleka
> 25 dkg tłuszczu (margaryna i smalec, lub ewentualnie olej)
> 25 kg cukru
> szczypta soli
> 5-10 dkg drożdży
> 1 jajko
>
> Kruszonka;
> 1/2 kostki margaryny
> 10 dkg mąki
> 10 dkg cukru
> cukier waniliowy
> odrobinę proszku do pieczenia (mniej niż 1/2 łyżeczki)
> żółtko jajka
>
> Wykonanie:
> Podgrzewam mleko. W drugim garnuszku rozpuszczam margarynę ze smalcem
> (ze smalcem lub olejem ciasto jest bardziej wilgotne, dłużej utrzymuje
> świeżość)
> Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem mąką
> i cukrem - pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Jak wyrosną to
> wlewam
> wszystko do miski (składniki mogą być ciepłe, ale nie gorące) wbijam
jajko
> i białko,
> które zostaje od kruszonki. Wszystko dokładnie wyrabiam tak długo, aż ręka
> oderwana
> od ciasta jest prawie "czysta".Ciasto przykrywam ręcznikiem i pozostawiam
do
> wyrośnięcia.
>
> Jak wyrośnie przekładam na blaszkę, wierzch polewam łyżeczką stopionego
> masła (ciasto
> nie klei się do ręki a w piecu ładnie się rumieni) Na wierzch co kto lubi,
> albo co jest:
> jabłka, śliwki,wiśnie,.........śmietana 30% zakwaszona(wtedy bez
> kruszonki) - na wierzch
> przed włożeniem do pieca posypać cukrem. Ten ze śmietaną to ulubiony
mojego
> brata
> sam piecze, a że lubi bardzo słodkie sypie na wierzch ze 7 łyżek cukru,
gdy
> ja zaledwie
> 3-4. Najlepsze ciasto drożdżowe jest jeszcze ciepłe (niezdrowe podobno
> jest jedzenie ciepłego ciasta ale.....)Piec w 180 stopniach 30 minut.
> Smacznego!
> Powodzenia!
> Pozdrawiam serdecznie. Kasia.
> Ps. Daj znać jak się upiecze!!!!!!!!
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-27 18:15:41

Temat: Re: Zakalce
Od: "SevenOfNine" <S...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie jestem najlepszym kucharzem, wiec co z ta maka i glutenem? Jak jest
zaleznosc? Zdazylam sie zorientowac, ze jest maka poznanska, wroclawska,
tortowa i inne - ale jaka jest miedzy nimi roznica? Na opakowaniach sa
oznakowania, np. typ 450, ale co one tak naprawde oznaczaja? Czy wlasnie
zawartosc glutenu czy tez moze czegos innego?
Jak maka i jaki typ jest najlepszy na ciasto drozdzowe?

Dziekuje za dotychczasowe informacje.
7/9

Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:39A6CECD.D63AD0B0@west.net...
> Zakalec, moim zdaniem, robi sie w ciastach niedopieczonych, w ciastach
> pieczonych w za zimnym piecu, lub z owocow, ktore maja za duzo soku.
> Przyczyna moze tez byc za wysoka zawartosc glutenu w mace.
> Magdalena Bassett
>
> SevenOfNine wrote:
> >
> > No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie
otrzymalam
> > zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym
razem
> > wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z
rodzynkami
> > czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> > 7/9
> >
> > XXL <X...@a...com> wrote in message
news:39a6b575$1@news.vogel.pl...
> > > Witam bardzo serdecznie,
> > >
> > > Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac
z
> > > Waszej rady.
> > >
> > > Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote"
zakalca.
> > > Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem
sie
> > > trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te
zakalce.
> > > Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by
byc
> > > przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem".
Kuchenke
> > > posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies
sugestie
> > > pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly
szacunek.
> > >
> > > A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
> > > pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a
sa
> > > tylko suche dane technicze.
> > >
> > > Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
> > > Pozdrawiam
> > > Sylwia
> > >
> > >




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-28 07:34:26

Temat: Re: Zakalce
Od: "BoBig" <b...@p...arena.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
> Nie jestem najlepszym kucharzem, wiec co z ta maka i glutenem? Jak jest
> zaleznosc? Zdazylam sie zorientowac, ze jest maka poznanska, wroclawska,
> tortowa i inne - ale jaka jest miedzy nimi roznica? Na opakowaniach sa
> oznakowania, np. typ 450, ale co one tak naprawde oznaczaja? Czy wlasnie
> zawartosc glutenu czy tez moze czegos innego?
> Jak maka i jaki typ jest najlepszy na ciasto drozdzowe?

Typ maki oznacza zawartosc składnikow mineralnych otrzymaną po spaleniu
maki. Jezeli po spaleniu 1 kg maki pozostanie 450 mg popiolu, to taka make
okresla sie jako typ 450. Wszystkie maki okreslane sa za pomoca typow a ich
nazwy np. Poznanska, Wroclawska, Tortowa to tylko nazwy handlowe.
Gluten tworza dwa bialka gliadyna i glutenina wiec im bialka w mace wiecej
tym gluten mocniejszy. W skrucie im typ maki wiekszy, tym wiecej w niej
(miedzy innymi) bialek, więc wiecej glutenu moze powstac.
Do jakiego rodzaju ciasta make o jakiej zawartosci glutenu to temat bardzo
zlozony. Cukier ogranicza pecznienie i sprezystosc zwiezkow bialkowych maki.
Tluszcz natomiast .......ble ble ble..........
W skrucie polecam.
Ciasta drozdzowe, francuskie, parzone maka typ 500
Ciasta biszkoptowe, biszkoptowo tluszczowe, kruche maka typ 650
Pierniki maka typ 850 i dodatek maki żytniej.
Sporo zalezy od konkretnej receptury i sposobu wykonania ciasta (np czas
miesienia) więc EKSPERYMENTUJCIE.

BoBig


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Z kuchni bulgarskiej
wedzenie?
Cukinia jak ananas - ponownie
mikrofala
piec tandoor

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »