Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.c
st.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "SevenOfNine" <S...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <39a6b575$1@news.vogel.pl> <7Ozp5.17396$Yl4.396990@news.tpnet.pl>
<3...@w...net>
Subject: Re: Zakalce
Lines: 65
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <hVcq5.21298$Yl4.484107@news.tpnet.pl>
Date: Sun, 27 Aug 2000 18:15:41 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.59
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 967400141 212.160.52.59 (Sun, 27 Aug 2000 20:15:41 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 Aug 2000 20:15:41 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32927
Ukryj nagłówki
Nie jestem najlepszym kucharzem, wiec co z ta maka i glutenem? Jak jest
zaleznosc? Zdazylam sie zorientowac, ze jest maka poznanska, wroclawska,
tortowa i inne - ale jaka jest miedzy nimi roznica? Na opakowaniach sa
oznakowania, np. typ 450, ale co one tak naprawde oznaczaja? Czy wlasnie
zawartosc glutenu czy tez moze czegos innego?
Jak maka i jaki typ jest najlepszy na ciasto drozdzowe?
Dziekuje za dotychczasowe informacje.
7/9
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:39A6CECD.D63AD0B0@west.net...
> Zakalec, moim zdaniem, robi sie w ciastach niedopieczonych, w ciastach
> pieczonych w za zimnym piecu, lub z owocow, ktore maja za duzo soku.
> Przyczyna moze tez byc za wysoka zawartosc glutenu w mace.
> Magdalena Bassett
>
> SevenOfNine wrote:
> >
> > No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie
otrzymalam
> > zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym
razem
> > wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z
rodzynkami
> > czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> > 7/9
> >
> > XXL <X...@a...com> wrote in message
news:39a6b575$1@news.vogel.pl...
> > > Witam bardzo serdecznie,
> > >
> > > Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac
z
> > > Waszej rady.
> > >
> > > Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote"
zakalca.
> > > Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem
sie
> > > trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te
zakalce.
> > > Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by
byc
> > > przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem".
Kuchenke
> > > posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies
sugestie
> > > pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly
szacunek.
> > >
> > > A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
> > > pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a
sa
> > > tylko suche dane technicze.
> > >
> > > Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
> > > Pozdrawiam
> > > Sylwia
> > >
> > >
|