Data: 2000-08-27 18:15:39
Temat: Re: Zakalce
Od: "SevenOfNine" <S...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy znasz moze przepis na mniejsza ilosc ciasta (kilogram maki to troche
duzo)? Czy wystarczy zastosowac jedynie polowe skladnikow?
Dzieki.
7/9
Katarzyna Kikowska <k...@i...pl> wrote in message
news:39a82611$1@news.vogel.pl...
>
> Użytkownik "SevenOfNine" <S...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:7Ozp5.17396$Yl4.396990@news.tpnet.pl...
> > No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie
otrzymalam
> > zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym
razem
> > wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z
> rodzynkami
> > czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> > 7/9
> >
> Witam Cię serdecznie!
> Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak można zrobić zakalec z ciasta
> drożdżowego.
> Ja piekę je chyba od 10 roku życia i jeszcze mi się nie udało zrobić
> zakalca więc
> podzielę się z tobą wiedzą jak to robię.
> Przepis:
> 1 kg mąki
> 1/2 litra mleka
> 25 dkg tłuszczu (margaryna i smalec, lub ewentualnie olej)
> 25 kg cukru
> szczypta soli
> 5-10 dkg drożdży
> 1 jajko
>
> Kruszonka;
> 1/2 kostki margaryny
> 10 dkg mąki
> 10 dkg cukru
> cukier waniliowy
> odrobinę proszku do pieczenia (mniej niż 1/2 łyżeczki)
> żółtko jajka
>
> Wykonanie:
> Podgrzewam mleko. W drugim garnuszku rozpuszczam margarynę ze smalcem
> (ze smalcem lub olejem ciasto jest bardziej wilgotne, dłużej utrzymuje
> świeżość)
> Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem mąką
> i cukrem - pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Jak wyrosną to
> wlewam
> wszystko do miski (składniki mogą być ciepłe, ale nie gorące) wbijam
jajko
> i białko,
> które zostaje od kruszonki. Wszystko dokładnie wyrabiam tak długo, aż ręka
> oderwana
> od ciasta jest prawie "czysta".Ciasto przykrywam ręcznikiem i pozostawiam
do
> wyrośnięcia.
>
> Jak wyrośnie przekładam na blaszkę, wierzch polewam łyżeczką stopionego
> masła (ciasto
> nie klei się do ręki a w piecu ładnie się rumieni) Na wierzch co kto lubi,
> albo co jest:
> jabłka, śliwki,wiśnie,.........śmietana 30% zakwaszona(wtedy bez
> kruszonki) - na wierzch
> przed włożeniem do pieca posypać cukrem. Ten ze śmietaną to ulubiony
mojego
> brata
> sam piecze, a że lubi bardzo słodkie sypie na wierzch ze 7 łyżek cukru,
gdy
> ja zaledwie
> 3-4. Najlepsze ciasto drożdżowe jest jeszcze ciepłe (niezdrowe podobno
> jest jedzenie ciepłego ciasta ale.....)Piec w 180 stopniach 30 minut.
> Smacznego!
> Powodzenia!
> Pozdrawiam serdecznie. Kasia.
> Ps. Daj znać jak się upiecze!!!!!!!!
>
>
>
|