Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!blac
kbush.xlink.net!npeer.kpnqwest.net!howland.erols.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed
.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakalce
References: <39a6b575$1@news.vogel.pl> <7Ozp5.17396$Yl4.396990@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 36
Date: Fri, 25 Aug 2000 12:53:49 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.54
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 967233083 207.71.222.54 (Fri, 25 Aug 2000 12:51:23 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Aug 2000 12:51:23 PDT
X-Received-Date: Fri, 25 Aug 2000 12:51:23 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32873
Ukryj nagłówki
Zakalec, moim zdaniem, robi sie w ciastach niedopieczonych, w ciastach
pieczonych w za zimnym piecu, lub z owocow, ktore maja za duzo soku.
Przyczyna moze tez byc za wysoka zawartosc glutenu w mace.
Magdalena Bassett
SevenOfNine wrote:
>
> No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie otrzymalam
> zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym razem
> wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z rodzynkami
> czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> 7/9
>
> XXL <X...@a...com> wrote in message news:39a6b575$1@news.vogel.pl...
> > Witam bardzo serdecznie,
> >
> > Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac z
> > Waszej rady.
> >
> > Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote" zakalca.
> > Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem sie
> > trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te zakalce.
> > Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by byc
> > przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem". Kuchenke
> > posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies sugestie
> > pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly szacunek.
> >
> > A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
> > pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a sa
> > tylko suche dane technicze.
> >
> > Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
> > Pozdrawiam
> > Sylwia
> >
> >
|