Data: 2000-08-25 19:53:49
Temat: Re: Zakalce
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zakalec, moim zdaniem, robi sie w ciastach niedopieczonych, w ciastach
pieczonych w za zimnym piecu, lub z owocow, ktore maja za duzo soku.
Przyczyna moze tez byc za wysoka zawartosc glutenu w mace.
Magdalena Bassett
SevenOfNine wrote:
>
> No wlasnie. Jakis czas temu poruszalam problem zakalca, ale nie otrzymalam
> zadnej odpowiedzi. Chodzi o to, ze robiac ciasto drozdzowe za kazdym razem
> wychodzi mi zakalec - nie ma znaczenia czy jest to ciasto tylko z rodzynkami
> czy z owocami. Moze robie cos nie tak?
> 7/9
>
> XXL <X...@a...com> wrote in message news:39a6b575$1@news.vogel.pl...
> > Witam bardzo serdecznie,
> >
> > Podczytuje wasza grupe juz od dluzszego czasu i chcialabym skorzystac z
> > Waszej rady.
> >
> > Moze to banalny problem, ale czy ktos moglby mi wyjasnic "istote" zakalca.
> > Od jakiegos czasu ciasta owocowe wychodza mi tylko z zakalcem (czasem sie
> > trafi bez). Ogolnie to wypieki udaja mi sie dobrze, a tu nagle te zakalce.
> > Mam kuchenke elektryczna i z nawiewem i zupelnie nie wiem co moglo by byc
> > przyczyna owych zakalcow. Zazwyczaj pieke ciasta "z nawiewem". Kuchenke
> > posiadam od roku i raczej nie jest zla. bardzo prosze o jakies sugestie
> > pozbycia sie tego paskudztwa, bo moj mezus straci do mnie caly szacunek.
> >
> > A propos tych kuchenek elektrycznych+nawiew, jaka funkcje wybierac do
> > pieczenia? Mam instrukcje, ale niestety brakuje w niej dobrych rad, a sa
> > tylko suche dane technicze.
> >
> > Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
> > Pozdrawiam
> > Sylwia
> >
> >
|