Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Date: Wed, 9 Mar 2005 15:30:04 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 49
Sender: K...@o...pl@sub199-46.elpos.net
Message-ID: <d0n19c$k65$1@news.onet.pl>
References: <d0mmgn$jno$1@news.onet.pl> <d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl>
<d0mt9j$95o$1@news.onet.pl> <d0mtbu$9c9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sub199-46.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1110378604 20677 85.193.199.46 (9 Mar 2005 14:30:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Mar 2005 14:30:04 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:45713
Ukryj nagłówki
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d0mtbu$9c9$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
> wiadomości news:d0mt9j$95o$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>> news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
>> > Do przygotowywania potraw są polecane:
>> > ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
>> > mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
>> > mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
>> > mąka sojowa
>> > mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
>> > mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
>> > sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
>> > tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
>>
>> Klina klinem? ;)
>>
>> > http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
>>
>> Dzięki are, za pouczający artykuł :)
>
> ja widzisz nawet przy celiakli zalecane są weglowodany
Ależ oczywiście! Przecież bez mąki nie ma życia! ;)
Mąka - to niezbędna PODSTAWA (piramidy) i chorych na celiakię ;[
Choćby nie wiem ile wywoływała szkód, to i tak będzie zalecana.
Dla bezmyślnych, ma się rozumieć.
A w innym miejscu radzą unikać skoncentrowanych węglowodanów ;P
Sami już popadają w naukową schizofrenię ;>
Soja, tapioka (czysta skrobia)... fajnie... jak nie kijem, to pałką...
a co to ja w Afryce żyję, w Indiach czy w Chinach, żebym ich zbożem się
żywiła? Nam Polakom powinno zależeć, żeby to ONI codziennie jedli nasze
zboża, a my jak te barany dajemy im na nas zarabiać... :(
Sprowadzanie produktów z innych krajów i wciskanie ich ludziom jako
codziennego _PODSTAWOWEGO_ pokarmu, to już nie tylko bezmyślność, to
brak ekonomicznej wyobraźni naszych "ekspertów" od zdrowej żywności,
zarzynanie rodzimej produkcji tego, co na naszych ziemiach rośnie i
uzależnianie się od zagranicznych producentów, nie mówiąc o kosztach.
Krystyna
Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się. A.Brillat-Savarin
|