Strona główna Grupy pl.misc.dieta Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 59


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-09 11:26:15

Temat: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://info.onet.pl/1064112,16,item.html

Kruche kości mogą mieć związek z glutenem
PAP, mat / 2005-03-08 00:30:00
Osteoporoza - zanik kostny - może być związana z nietolerancją
zawartego w mące glutenu, czyli celiakią - informuje pismo "Archives of
Internal Medicine".

Celiakia to występujące stosunkowo często - u co setnej osoby -
zaburzenia jelitowe spowodowane nietolerancją glutenu.

Gluten to białko występujące w ziarnie zbóż, zwłaszcza pszenicy. U
chorych zanikają kosmki jelitowe, co utrudnia wchłanianie substancji
pokarmowych, szczególnie tłuszczów.

Naukowcy z Washington University Bone Clinic przebadali 840 pacjentów,
z których 266 cierpiało na osteoporozę. Okazało się, że osoby z
osteoporozą aż 17 razy częściej miały celiakię. Zastosowanie diety
bezglutenowej pozwoliło im wzmocnić kości.

Badanie w kierunku celiakii może pomóc w leczeniu osteoporozy -
twierdzą autorzy artykułu. Badanie polega na wykrywaniu we krwi
specyficznych przeciwciał, a jego wynik można potwierdzić wykonując
biopsję jelita.

Przestrzeganie przez chorych odpowiedniej diety powinno poprawić także
stan ich kości. Na razie jednak komentatorzy zalecają dalsze badania.
-------------------------------------------------Kon
iec cytatu.

Ciekawe kiedy, wobec powyższego szkodliwego wpływu zbóż na zdrowie,
naukowcy ponownie przebudują dopiero co zmodyfikowaną piramidę
żywieniową opartą na zbożach właśnie.

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-03-09 13:01:49

Temat: Re: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
wiadomości news:d0mmgn$jno$1@news.onet.pl...
> http://info.onet.pl/1064112,16,item.html
>
> Kruche kości mogą mieć związek z glutenem

to jest przypuszczenie,ale oczywiście jesli chodzi o zdrowie osób z celiakia
na zimne nalezy dmuchać

> Ciekawe kiedy, wobec powyższego szkodliwego wpływu zbóż na zdrowie,
> naukowcy ponownie przebudują dopiero co zmodyfikowaną piramidę
> żywieniową opartą na zbożach właśnie.

alez dla osób z celiakia zaleca sie inna diete niz dla osób zdrowych .tych z
celiakia jest tylko 1 % i sadzisz ,że ze wzgledu na nich powinno zmieniać
sie zalecenia dla 99% reszty populacji??

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-03-09 13:08:14

Temat: Re: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?
Od: jaszczur <m...@c...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przeglądam pl.misc.dieta
a tam użytkownik Krystyna*Opty* pisze:

> http://info.onet.pl/1064112,16,item.html
> Kruche kości mogą mieć związek z glutenem
^^^
A raczej jego nietolerancją, chorobą zwaną celiakią.

> Ciekawe kiedy, wobec powyższego szkodliwego wpływu zbóż na zdrowie,
> naukowcy ponownie przebudują dopiero co zmodyfikowaną piramidę
> żywieniową opartą na zbożach właśnie.
Zrozumiałaś ten atrykuł w sposób który Ci odpowiada.

A z niego tylko wynika, że chorzy na celiakię mają częściej osteroporozę
i muszą stosować dietę bezglutenową, aby temu zapobiec.

Po zastosowaniu diety bezglutenowej pozostaje szereg pokarmów
pochodzenia roślinnego które można spożywać.

--
"(...) aby uzyskać pełnię wolności, ( . '">
trzeba żyć tak, jakby twoje ciało ) L_
było już martwe" ( /[__
(c)Yamamoto Tsunetomo "Hagakure" <^ |mj

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-03-09 13:09:44

Temat: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: " are" <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Do przygotowywania potraw są polecane:
ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
mąka sojowa
mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.

http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-03-09 13:21:56

Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
> Do przygotowywania potraw są polecane:
> ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
> mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
> mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
> mąka sojowa
> mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
> mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
> sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
> tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.

Klina klinem? ;)

> http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm

Dzięki are, za pouczający artykuł :)

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-03-09 13:26:59

Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
wiadomości news:d0mt9j$95o$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
> > Do przygotowywania potraw są polecane:
> > ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
> > mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
> > mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
> > mąka sojowa
> > mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
> > mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
> > sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
> > tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
>
> Klina klinem? ;)
>
> > http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
>
> Dzięki are, za pouczający artykuł :)

ja widzisz nawet przy celiakli zalecane są weglowodany

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-03-09 14:30:04

Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d0mtbu$9c9$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
> wiadomości news:d0mt9j$95o$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>> news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
>> > Do przygotowywania potraw są polecane:
>> > ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
>> > mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
>> > mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
>> > mąka sojowa
>> > mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
>> > mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
>> > sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
>> > tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
>>
>> Klina klinem? ;)
>>
>> > http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
>>
>> Dzięki are, za pouczający artykuł :)
>
> ja widzisz nawet przy celiakli zalecane są weglowodany

Ależ oczywiście! Przecież bez mąki nie ma życia! ;)
Mąka - to niezbędna PODSTAWA (piramidy) i chorych na celiakię ;[
Choćby nie wiem ile wywoływała szkód, to i tak będzie zalecana.
Dla bezmyślnych, ma się rozumieć.
A w innym miejscu radzą unikać skoncentrowanych węglowodanów ;P
Sami już popadają w naukową schizofrenię ;>

Soja, tapioka (czysta skrobia)... fajnie... jak nie kijem, to pałką...
a co to ja w Afryce żyję, w Indiach czy w Chinach, żebym ich zbożem się
żywiła? Nam Polakom powinno zależeć, żeby to ONI codziennie jedli nasze
zboża, a my jak te barany dajemy im na nas zarabiać... :(

Sprowadzanie produktów z innych krajów i wciskanie ich ludziom jako
codziennego _PODSTAWOWEGO_ pokarmu, to już nie tylko bezmyślność, to
brak ekonomicznej wyobraźni naszych "ekspertów" od zdrowej żywności,
zarzynanie rodzimej produkcji tego, co na naszych ziemiach rośnie i
uzależnianie się od zagranicznych producentów, nie mówiąc o kosztach.

Krystyna

Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się. A.Brillat-Savarin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-03-09 16:27:18

Temat: Re: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?
Od: "klamliwa eulalia" <a...@r...megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

odkrylas, ze istnieja osoby z nietolerancja glutenu?
i dlatego powinno sie tym zdrowym osobom zabronic spozywania pieczywa?
niesamowite.....
sa tez tacy, co maja problem z tolerancja bialka zwierzecego, ktorym opty
zalecaja intensywne spozywanie produktow odzwierzecych i miesa
oczywiscie.....
to moze jedzenia takich produktow tez nalezaloby zabronic i zweryfikowac
piramide zywienia?

eulalka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-03-09 16:39:36

Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: "klamliwa eulalia" <a...@r...megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> Ależ oczywiście! Przecież bez mąki nie ma życia! ;)
> Mąka - to niezbędna PODSTAWA (piramidy) i chorych na celiakię ;[

co ty w ogole za brednie tu opowiadasz?kto niby zaleca spozywanie produktow
alergennych i chorobotworczych, zwiazanych z nietolerancja glutenu?
jak narazie to opty wala klina klinem, Leszek np, pozbyl sie skazy bialkowej
od spozywania wiekszej ilosci jajek i bialek zwierzecych,
magia!

> Soja, tapioka (czysta skrobia)... fajnie... jak nie kijem, to pałką...
> a co to ja w Afryce żyję, w Indiach czy w Chinach, żebym ich zbożem się
> żywiła? Nam Polakom powinno zależeć, żeby to ONI codziennie jedli nasze
> zboża, a my jak te barany dajemy im na nas zarabiać... :(

nie wiem jak ty ale ja zyje w kraju gdzie moge sobie wybrac tapioke, soje
lub polska pszenice
do wyboru, do koloru, i bardzo mnie to cieszy, bo ci w Afryce, Chinach czy
Indiach takiego wyboru nie maja,
rozumiem, ze nad toba stoi spasly, niesprawny, glupi, schorowany Chinczyk i
nie wciska ci soi wielka chochla?

>
> Sprowadzanie produktów z innych krajów i wciskanie ich ludziom jako
> codziennego _PODSTAWOWEGO_ pokarmu, to już nie tylko bezmyślność, to
> brak ekonomicznej wyobraźni naszych "ekspertów" od zdrowej żywności,
> zarzynanie rodzimej produkcji tego, co na naszych ziemiach rośnie i
> uzależnianie się od zagranicznych producentów, nie mówiąc o kosztach.
>
bla, bla, bla ulotka propagandowa.....
Polacy, jedzmy nasze zdrowe produkty, unikajmy tylko maki, naszych rodzimych
weglowodanow i nie wciskajmy biednym bezglutenowym dzieciom buleczki!!!

boki zrywac

eulalka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-03-10 12:40:14

Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: "Leszek Serdyński" <l...@o...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "klamliwa eulalia" <a...@r...megapolis.pl> napisał w
wiadomości news:422f2655$0$3221$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
Leszek np, pozbyl sie skazy bialkowej
> od spozywania wiekszej ilosci jajek i bialek zwierzecych,
> magia!

Nie bardzo Cię rozumiem. Pozbyłem się skazy białkowej poprzez spożywanie,
czy też dostałem skazy poprzez spożywanie? Jak na "kłamliwą eulalię"
przystało, to wydaje mi się, że coś mącisz.

Pozdrawiam
Leszek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Czy DO jest taką samą bzdurą jak wege?
Re: meduza
Re: meduza
Re: Czy DO jest taką samą bzdurą jak wege?
Re: meduza

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »