| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-09 11:26:15
Temat: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?http://info.onet.pl/1064112,16,item.html
Kruche kości mogą mieć związek z glutenem
PAP, mat / 2005-03-08 00:30:00
Osteoporoza - zanik kostny - może być związana z nietolerancją
zawartego w mące glutenu, czyli celiakią - informuje pismo "Archives of
Internal Medicine".
Celiakia to występujące stosunkowo często - u co setnej osoby -
zaburzenia jelitowe spowodowane nietolerancją glutenu.
Gluten to białko występujące w ziarnie zbóż, zwłaszcza pszenicy. U
chorych zanikają kosmki jelitowe, co utrudnia wchłanianie substancji
pokarmowych, szczególnie tłuszczów.
Naukowcy z Washington University Bone Clinic przebadali 840 pacjentów,
z których 266 cierpiało na osteoporozę. Okazało się, że osoby z
osteoporozą aż 17 razy częściej miały celiakię. Zastosowanie diety
bezglutenowej pozwoliło im wzmocnić kości.
Badanie w kierunku celiakii może pomóc w leczeniu osteoporozy -
twierdzą autorzy artykułu. Badanie polega na wykrywaniu we krwi
specyficznych przeciwciał, a jego wynik można potwierdzić wykonując
biopsję jelita.
Przestrzeganie przez chorych odpowiedniej diety powinno poprawić także
stan ich kości. Na razie jednak komentatorzy zalecają dalsze badania.
-------------------------------------------------Kon
iec cytatu.
Ciekawe kiedy, wobec powyższego szkodliwego wpływu zbóż na zdrowie,
naukowcy ponownie przebudują dopiero co zmodyfikowaną piramidę
żywieniową opartą na zbożach właśnie.
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-03-09 13:01:49
Temat: Re: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
wiadomości news:d0mmgn$jno$1@news.onet.pl...
> http://info.onet.pl/1064112,16,item.html
>
> Kruche kości mogą mieć związek z glutenem
to jest przypuszczenie,ale oczywiście jesli chodzi o zdrowie osób z celiakia
na zimne nalezy dmuchać
> Ciekawe kiedy, wobec powyższego szkodliwego wpływu zbóż na zdrowie,
> naukowcy ponownie przebudują dopiero co zmodyfikowaną piramidę
> żywieniową opartą na zbożach właśnie.
alez dla osób z celiakia zaleca sie inna diete niz dla osób zdrowych .tych z
celiakia jest tylko 1 % i sadzisz ,że ze wzgledu na nich powinno zmieniać
sie zalecenia dla 99% reszty populacji??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-03-09 13:08:14
Temat: Re: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?Przeglądam pl.misc.dieta
a tam użytkownik Krystyna*Opty* pisze:
> http://info.onet.pl/1064112,16,item.html
> Kruche kości mogą mieć związek z glutenem
^^^
A raczej jego nietolerancją, chorobą zwaną celiakią.
> Ciekawe kiedy, wobec powyższego szkodliwego wpływu zbóż na zdrowie,
> naukowcy ponownie przebudują dopiero co zmodyfikowaną piramidę
> żywieniową opartą na zbożach właśnie.
Zrozumiałaś ten atrykuł w sposób który Ci odpowiada.
A z niego tylko wynika, że chorzy na celiakię mają częściej osteroporozę
i muszą stosować dietę bezglutenową, aby temu zapobiec.
Po zastosowaniu diety bezglutenowej pozostaje szereg pokarmów
pochodzenia roślinnego które można spożywać.
--
"(...) aby uzyskać pełnię wolności, ( . '">
trzeba żyć tak, jakby twoje ciało ) L_
było już martwe" ( /[__
(c)Yamamoto Tsunetomo "Hagakure" <^ |mj
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-03-09 13:09:44
Temat: Zalecenia dietetyczne przy celiakiiDo przygotowywania potraw są polecane:
ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
mąka sojowa
mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-03-09 13:21:56
Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
> Do przygotowywania potraw są polecane:
> ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
> mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
> mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
> mąka sojowa
> mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
> mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
> sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
> tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
Klina klinem? ;)
> http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
Dzięki are, za pouczający artykuł :)
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-03-09 13:26:59
Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
wiadomości news:d0mt9j$95o$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
> > Do przygotowywania potraw są polecane:
> > ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
> > mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
> > mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
> > mąka sojowa
> > mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
> > mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
> > sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
> > tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
>
> Klina klinem? ;)
>
> > http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
>
> Dzięki are, za pouczający artykuł :)
ja widzisz nawet przy celiakli zalecane są weglowodany
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-03-09 14:30:04
Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d0mtbu$9c9$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
> wiadomości news:d0mt9j$95o$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>> news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
>> > Do przygotowywania potraw są polecane:
>> > ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
>> > mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
>> > mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
>> > mąka sojowa
>> > mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
>> > mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
>> > sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
>> > tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
>>
>> Klina klinem? ;)
>>
>> > http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
>>
>> Dzięki are, za pouczający artykuł :)
>
> ja widzisz nawet przy celiakli zalecane są weglowodany
Ależ oczywiście! Przecież bez mąki nie ma życia! ;)
Mąka - to niezbędna PODSTAWA (piramidy) i chorych na celiakię ;[
Choćby nie wiem ile wywoływała szkód, to i tak będzie zalecana.
Dla bezmyślnych, ma się rozumieć.
A w innym miejscu radzą unikać skoncentrowanych węglowodanów ;P
Sami już popadają w naukową schizofrenię ;>
Soja, tapioka (czysta skrobia)... fajnie... jak nie kijem, to pałką...
a co to ja w Afryce żyję, w Indiach czy w Chinach, żebym ich zbożem się
żywiła? Nam Polakom powinno zależeć, żeby to ONI codziennie jedli nasze
zboża, a my jak te barany dajemy im na nas zarabiać... :(
Sprowadzanie produktów z innych krajów i wciskanie ich ludziom jako
codziennego _PODSTAWOWEGO_ pokarmu, to już nie tylko bezmyślność, to
brak ekonomicznej wyobraźni naszych "ekspertów" od zdrowej żywności,
zarzynanie rodzimej produkcji tego, co na naszych ziemiach rośnie i
uzależnianie się od zagranicznych producentów, nie mówiąc o kosztach.
Krystyna
Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się. A.Brillat-Savarin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-03-09 16:27:18
Temat: Re: Zboże nie takie zdrowe, jak go malują?odkrylas, ze istnieja osoby z nietolerancja glutenu?
i dlatego powinno sie tym zdrowym osobom zabronic spozywania pieczywa?
niesamowite.....
sa tez tacy, co maja problem z tolerancja bialka zwierzecego, ktorym opty
zalecaja intensywne spozywanie produktow odzwierzecych i miesa
oczywiscie.....
to moze jedzenia takich produktow tez nalezaloby zabronic i zweryfikowac
piramide zywienia?
eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-03-09 16:39:36
Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
>
> Ależ oczywiście! Przecież bez mąki nie ma życia! ;)
> Mąka - to niezbędna PODSTAWA (piramidy) i chorych na celiakię ;[
co ty w ogole za brednie tu opowiadasz?kto niby zaleca spozywanie produktow
alergennych i chorobotworczych, zwiazanych z nietolerancja glutenu?
jak narazie to opty wala klina klinem, Leszek np, pozbyl sie skazy bialkowej
od spozywania wiekszej ilosci jajek i bialek zwierzecych,
magia!
> Soja, tapioka (czysta skrobia)... fajnie... jak nie kijem, to pałką...
> a co to ja w Afryce żyję, w Indiach czy w Chinach, żebym ich zbożem się
> żywiła? Nam Polakom powinno zależeć, żeby to ONI codziennie jedli nasze
> zboża, a my jak te barany dajemy im na nas zarabiać... :(
nie wiem jak ty ale ja zyje w kraju gdzie moge sobie wybrac tapioke, soje
lub polska pszenice
do wyboru, do koloru, i bardzo mnie to cieszy, bo ci w Afryce, Chinach czy
Indiach takiego wyboru nie maja,
rozumiem, ze nad toba stoi spasly, niesprawny, glupi, schorowany Chinczyk i
nie wciska ci soi wielka chochla?
>
> Sprowadzanie produktów z innych krajów i wciskanie ich ludziom jako
> codziennego _PODSTAWOWEGO_ pokarmu, to już nie tylko bezmyślność, to
> brak ekonomicznej wyobraźni naszych "ekspertów" od zdrowej żywności,
> zarzynanie rodzimej produkcji tego, co na naszych ziemiach rośnie i
> uzależnianie się od zagranicznych producentów, nie mówiąc o kosztach.
>
bla, bla, bla ulotka propagandowa.....
Polacy, jedzmy nasze zdrowe produkty, unikajmy tylko maki, naszych rodzimych
weglowodanow i nie wciskajmy biednym bezglutenowym dzieciom buleczki!!!
boki zrywac
eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-03-10 12:40:14
Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Użytkownik "klamliwa eulalia" <a...@r...megapolis.pl> napisał w
wiadomości news:422f2655$0$3221$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
Leszek np, pozbyl sie skazy bialkowej
> od spozywania wiekszej ilosci jajek i bialek zwierzecych,
> magia!
Nie bardzo Cię rozumiem. Pozbyłem się skazy białkowej poprzez spożywanie,
czy też dostałem skazy poprzez spożywanie? Jak na "kłamliwą eulalię"
przystało, to wydaje mi się, że coś mącisz.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |